Brunnsvallen

Dals Rostock


Nu tar vi oss till Rostock. Nej inte till Ostseestadion i DDR utan till den dalsländska kurorten Dals Rostock som ligger ca 1 mil väster om Mellerud.
Under en semestertripp till Dalsland 2012 passade vi på att bo på det gamla TBC hemmet som numera är Hotell och Spa (rekommenderas). Det är vacker natur runt om och ett annorlunda turistmål på orten är järnvägsstationen.
Stationen som förr var en ståtlig byggnad revs dessvärre och ersattes av en hemsk tråkig byggnad på 40-talet . När sen stationen upphörde revs denna också i slutet av 60-talet. Entusiaster valde då istället att försöka återställa originalet fast i skalan 1:2 . Det blev en lyckad succé som måste besökas. Se bilder nedan. Hemsida http://stationen.rostock.se/

Här heter inte fotbollslaget Dals Rostock IF eller liknande utan det mer norllandsklingande Kroppefjälls IF. Det är inte ofta man hittar mindre orters lag som heter något annat än ortens namn. Ett annat sådant är t ex Kronofors IF från Fröseke i Småland.
Det har dock funnits ett annat lag i Dals Rostock och det hette Rostocks IF. Dock levde det laget bara fyra säsonger i slutet av 30-talet.
Över nu till Kroppefjälls IF som tidigare haft andra namn, även de utan inblandning av Dals Rostock. Utan istället namn som IK Örnen och Örs IK.
Först år 1966 togs namnet Kroppefjälls IF, namnet Kroppefjäll kommer från den närbelägna naturreservatet.
1969 gjorde klubben debut i seriesammanhang, då blev det bottenplacering div. 6. Sen dess har herrlaget endast spelat i div. 5 och div. 6. Senaste div. 5 säsongen var 2011 men det blev ingen höjdare med endast 1 poäng på 18 matcher. Den div. 5 sejouren varade dock i 15 år från 1994.
På klubbens hemsida kan man läsa att flertalet kändisar har varit på plats i olika tillställningar bl.a. Thomas Ravelli i en målvaktskurs. Undrar om han lärde ut sitt jonglerande med bollen bakom ryggen ?

Den tyske fotbollstränaren Jürgen Klopp hade varit i de trakterna på träningsläger när han var tränare för Mainz. Det var fullt av mygg och annat besvär. Efteråt hade han tydligen sagt att han inte kunde förstå att människor kunde bo där.

En domare minns en rätt märklig händelse.
- För cirka 35 år sedan skulle jag åka till Dals Rostock för att döma en reservmatch mellan Kroppefjäll och ”något annat lag”. När jag körde genom Dalskog körde jag förbi en man som var ute på joggingtur. Såg i backspegeln att det var en man som brukade spela för Kroppefäll, både A- och B-lag.
När jag varit på Brunnsvallen en stund dök denna man upp, joggandes!!
Därefter spelade han hela matchen (90 minuter).
Efter att ha duschat och prata med folk kring matchen åkte jag hemåt igen.
Döm om min förvåning när jag körde om honom igen då han (och JAG) var på hemväg.

Tack till Svante B, Ola E, Pontus N och Jonas H för statistik och berättelser.

Fakta

Förening
Kroppefjälls IF
Bildad
1944
Dräktfärg
Svart tröja, svart byxa, röd strumpa.
Idrottsplats
Brunnsvallen
Invigd
1973
Publikrekord
?
Serie
2014: Herr; Division 6 Dalsland. Dam; Division 3 Bohuslän/Dalsland
Ort
Dals Rostock
Kommun
Melleruds kommun
Landskap
Dalsland
Invånare
829 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Samhället Dals Rostock ligger ca 1 mil väster om Mellerud och E45. Brunnsvallen ligger i samhällets östra del. Skylt finns från genomfartsvägen.

Tid för besök
Juli 2012