Dackevallen

Falerum


Falerum ligger egentligen i Småland, men eftersom de tillhör Åtvidabergs kommun och Östergötlands län klassar vi byn som östgötskt. Tätorten ligger på vägen mellan Åtvid och E22:an. 5,2 mil från Linköping.  

I dag bor det drygt 230 människor här. Mest känd är Falerum känd för sin klädaffär som i folkmun kallas för ”Tras-Lasse” efter den förra ägaren, och grundaren, Lars Karlsson. Om det är vedertaget vet inte undertecknad, men namnet används åtminstone i grannkommunen Valdemarsvik. ”Klädhuset i Falerum” är känt i bygden och håller faktiskt väldigt hög klass. Det grundades 1983 och har runt 90 000 kunder årligen.  

Strax utanför själva ”centrum” återfinns Gärdserum där det bland annat finns en fantastisk kyrka med grym utsikt. Hett tips om du ska gifta dig i trakten. Den är helt värd en omväg och var en av de första kyrkorna som uppfördes i nygotisk still. I Gärdserum finns även en möbelbutik och ett vandrarhem.  

I byn finns det även en idrottsplats värt namnet. Nära tågstationen (Kustpilen) svänger man ner till fotbollsplanen. Sedan 2016 finns det tyvärr ingen verksamhet på Dackevallen då Falerums IF återigen tvingades lägga verksamheten i dvala.  

Klubben bildades 1921 och var under många år en av de så kallade ”dom 3 större” i bygden. Det var Åtvidaberg, Grebo och Falerum det handlade om och många spelare pendlade mellan dessa tre klubbar. Grebo ligger för övrigt mellan Åtvid och Linköping, drygt tre mil från Falerum. Enligt klubbens hemsida var gräset på idrottsplatsen känt för att vara ett av Östergötlands bästa. 

Det finns inte så mycket information att utröna om FIF och Dackevallen genom åren. Dock har de senaste drygt tio år varit ”händelserika”.   

2009 hade båda rivalerna Yxnerum (vid sjön Yxningen, någon mil bort) och Falerum dåligt med spelare. Resultatet blev att föreningarna slog ihop sina a-lag under namnet Åtvidabergs Södra IK och nå gemensamma framgångar. Det blev dock bara ett år ihop. Gammalt groll och uteblivna triumfer satte stopp för vidare samarbete. Åtvidabergs Södra IK lades för övrigt ner 2013.  

Men Falerum gjorde ett tappert försök att starta om våren 2010. Dackevallen användes igen och laget blev näst sist i division 6 östra. Därefter levde klubben vidare och hade även ett damlag i 7-mannserien och ett flicklag i spel under några år.  

2016 var det dock slut för denna gång. Herrlagets sjundeplats i division 6 södra är den sista seriösa fotbollen som spelats på Dackevallen för denna gång. Sedan två år är alltså klubben och arenan vilande.  

Idrottsplatsen har en vacker entré och skogen runtomkring bildar en naturlig vall. Och visst blir man nyfiken på vem som gett namnet till ”Bersa´s veranda”? 

Som bonus: Falerums egna låt som sjungs vid vinst:  

SKOMAKARANDERS 
”Ja Vem e de? 
Ja Vem e de? som kommer där? Jo, skomakar-anders och hans käring, skomakar-anders och hans käring. Dom som bor på Hagagatan tre. Tjofaderittan, kyss mej på träskon. Där ska vi va med!” 

Besökt av Anders Ekström, juli 2017

Fakta

Förening
Falerums IF
Bildad
6 Jan 1921
Dräktfärg
Grön tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Dackevallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
2022: Div 5 mellersta Östergötland
Ort
Falerum
Kommun
Åtvidabergs kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
230 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök