Dackevallen

Tolg


Tolg är en by som ligger ca 3 mil norr om Växjö. Bygden runt om är väldigt naturskön med småländskt bondelandskap, fina sekelskifteshus blandat med täta granskogar. Själva byn ligger väldigt fint med en kyrka på en kulle och byn nere vid ån. Där finns bl.a. ett trevligt fik och välbevarad lanthandel som fortfarande är i bruk.

Tolg IF bildades 1949 och kan man säga att det är en klassisk småländsk ‘gärdsgårdsförening’ . Många liknande föreningar som t ex Tegnaby GoIF och Grönskogs IF har gått i graven under åren. Men lilla Tolg IF är verkligen en levande förening som satsar framåt. Nyligen byggdes klubbhuset om till 60års kalaset, till denna säsong så har man förutom a-lag även ett reservlag samt ungdomsverksamhet.

Dackevallen i sig liknar väl dom flesta andra byidrottsplatser. En enkel entré, klubbhus och lite bänkar utplacerade lite här och där. Men den ligger väldigt mysigt och har skogen som granne på två av sidorna. Jag gillar dessa små idrottsplatser som bara dyker upp från ingenstans när man har kört ute på landet och trott att man kört fel.

Föreningens nuvarande plan invigdes 1963 med match mot Rottne, vinst 2-1. Samma match har publikrekord med ca. 400 besökare. Den gamla planen ligger strax bredvid och fungerar som träningsplan. Under 80-talet gjorde sig klubben ‘känd’ genom att vara Smålands sämsta lag. Under tre säsonger så tog man inte ett poäng. Därefter har det blivit lite bättring. Under en period ibörjan av 2000-talet så spelade man i div. 5 några säsonger. Bästa placering är tvåa i div. 5.

Fakta

Förening
Tolg IF
Bildad
1949
Dräktfärg
svart-rödrandig tröja, svarta byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Dackevallen
Invigd
1963
Publikrekord
Invigningsmatch mot Rottne 1963
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 6 Växjö
Ort
Tolg
Kommun
Växjö kommun
Landskap
Småland
Invånare
54 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Dackevallen ligger inte i Tolg utan ca 4 km nordöst om Tolg by. Kommer man från Rottne och kör mot Tolg så ser man idrottsplatsskylten i byn Ödetofta utmed vägen. Från den skylten är det ca 2 km norrut.

Tid för besök
Augusti 2010, maj 2012