Dagsbergsvallen

Dagsberg


”Bajdoffs” klubb engagerar hela byn

 


Nu styr vi kosan ut på Vikbolandets början i Östergötland. Just Vikbolandet är en stor naturskön halvö som ligger mellan Norrköping och Söderköping i östlig riktning. Här finns bland annat kustpärlan Arkösund, Kuddby – och Dagsberg. Dagsberg ligger bara ett par kilometer utanför storstaden Norrköping men det är fullt tillräckligt långt för att ändå få en känsla av landsbygd istället för den hektiska storstaden.

Relativt ung klubb

Närheten till Norrköping gör att butiker och andra liknande inrättningar lyser med sin frånvaro, men i Dagsberg finns det däremot en vacker kyrka med anor från 1100-talet. Dessutom en fin natur, en skola och självklart en idrottsförening som verkar sysselsätta en stor del av tätortens invånare. Dagsbergs idrottsförenings fotbollssektion har idag både ett herrlag och ett damlag. På juniorsidan finns det lag för i princip varje årgång födda på 10-talet. Själva klubben är en, i sammanhanget, ung klubb. DIF grundades nämligen så sent som 1963 och blir således 60 år 2023. 

Sexfaldig SM-vinnare grundade klubben
Grundaren av klubben är ingen mindre än självaste Åke ”Bajdoff” Johansson som tillsammans med, bland annat, Roy ”Roya” Tornesjö och Lennart ”Frigge” Fredriksson startade Dagsbergs IF. För den yngre publiken kanske det ringer en svag klocka vem Bajdoff var. Men för de mer erfarna och primärt IFK Norrköping-gardet är han nästintill Gud. 
Åke ”Bajdoff” Johansson föddes 1928 i Norrköping och är en av stadens största idrottsprofiler genom tiderna. Centerhalven Bajdoff spelade både för Sleipner och framför allt för stadens stolthet: IFK Norrköping. I Peking gjorde han 321 allsvenska matcher på 50- och 60-talet. Under sina 16 allsvenska säsonger blev det medalj hela 13 gånger (!), varav sex SM-guld. Ett rekord han delar med MFF-legendaren Krister Kristensson (1942-2023). Förutom de sanslösa framgångarna i IFK Norrköping gjorde Johansson 53 landskamper för Sverige. År 2014 somnade han in, 86 år gammal. 
Men hans minne lever alltså kvar i Dagsberg då det var Åke ”Bajdoff” Johansson och hans vänner som grundade klubben 1963. Den 60-åriga klubben har idag förutom fotboll även bordtennis och en motion-sektion. Bordtennis-sektionen rönte tydligen en del framgångar på 70- och 80-talet. 

Bästa åren är i modern tid
Som jag var inne på tidigare är fotbollssektionen högst levande och synnerligen aktiv just nu. Herrlaget har huserat 21 år i division 5 med premiär 1969. I divisionen under har DIF spelat 16 säsonger, första gången 1963. Herrarna gick 1996 upp till division 4 och 2002 nådde de rödsvarta sin dittills bästa placering med en tredjeplats i division 4. För mer tips på idrottsplatser i Östergötland så har vi flera som vi besökt.
Det bästa åren i Dagsbergs historia skedde åren 2019 och 2020. Med tio poäng ner till tvåan vann herrlaget division 4 och tog – för första gången – steget upp till division 3. Vid mitt besök på Dagsbergsvallen 30 juli 2020 höll vaktmästarna på för fullt med planen för att få den matchduglig till dagen efter då Eskilstuna City skulle komma på besök. Tyvärr blev varken Eskilstuna-matchen (torsk 0–2) eller 2020 speciellt livat. Den förkortade corona-säsongen innebär bara att hälften av de tilltänkta matcherna(elva stycken) spelades. Dagsberg slutade på negativ kvalplats, nia, i division 3 nordöstra Götaland. Två pinnar upp till fast mark vilket innebar negativt kvalspel. Ett kvalspel där DIF ändå vann två av tre kvalmatcher, men fick ändå se sig slagna av BK Ljungsbro på sämre målskillnad (!).  Efter det har de varit ett stabilt topplag i fyran. Det kan kanske bli uppflyttning nu under jubileumsåret, vid sommaruppehållet 2023 ligger herrlaget tvåa i division 4 östra.  

Två gamla IFK:are har spelat i klubben
Kända spelare som huserat i klubben är framför allt Anders Whass (f. 1981). Mittbacken spelade tre års seniorfotboll i Dagsberg och är mest känd för sina år i IFK Norrköping. Mellan 2004 och 2011 spelade storvuxne Whass för stadens stolthet och var både med att gå upp i allsvenskan och dessvärre även åka ur densamma. Mest spelade Anders i superettan med IFK och gjorde sig känd som en stark, lugn och relativt snabb mittback.
Även Roger Lönn har spelat i Dagsberg och tränat a-laget. Roger, född 1967, spelade totalt fyra säsonger i IFK Norrköping under 80-talet och gjorde att par matcher 1989 då Peking tog sitt näst senaste SM-guld. Roger spelade även en säsong i Åtvidabergs FF (1988) som då låg i andradivisionen. 

Grundaren hedras med en egen plan 
Över till själva idrottsplatsen då, Dagsbergsvallen. Det första man möts av är b-plan av elvamannamått som hedrande nog heter ”Bajdoff-planen”. En liten promenad in ser man det oerhört fina klubbhuset där det även finns omklädningsrum. Med gemensamma krafter byggdes denna ståtliga byggnad och stod klar 2007. Givetvis målad i rött och svart. 
Fotbollsplanen är omgärdad av halvhöga lövträd vilket skapar en fin naturatmosfär. Det pågick någon sorts bygge när jag var på besök och såsom jag förstått byggdes det nya avbytarbås. Publiken får sitta på enklare bänkar som stod på planens västra sida. På samma sida fanns det dessutom två stabila svartröda bås och portabel speaker-bur. Själva gräsmattan höll, åtminstone vid mitt besök mitt i sommaren, högsta klass och var i det närmsta felfri. Det syntes att det var många som bryr sig om byns idrottsplats. 
Förutom seriesegern 2019 bjöds hemmapubliken på en riktig publikmatch samma år. Superettanlaget IK Brage kom nämligen på besök i svenska cupens andra omgång. 225 personer trängdes runt Dagsbergsvallens vackra gräsplan. Dock kunde inte östgötarna stå emot dalmasarna. De grönvita Borlängelaget vann med hela 12–0. Oavsett ett fint minne för alla som var där. Och sannolikt även publikrekordet på Vallen? Något grundaren Åke ”Bajdoff” Johansson garanterat hade varit stolt över. 
/Anders Ekström, Sollentuna 
Källor: Norrköpings tidningar, maratontabell för division 5 och 6 i Östergötland, klubbens hemsida
 

Fakta

Förening
Dagsbergs IF
Bildad
1963
Dräktfärg
Svart och rött
Idrottsplats
Dagsbergsvallen
Invigd
Publikrekord
Serie
2023: Division 4 östra Östergötland herr och division 4 östra dam.
Ort
Dagsberg
Kommun
Norrköpings kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
1851 (enligt SCB 2021)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll-com

Adress
Dagsbergsvallen, Dagsberg
Tid för besök
juli 2020