Ekeberg

Kåremo

Nu bär det av till den idylliska landsbygden ca 25 km norr om Kalmar, närmare bestämt till Kåremo. 
 
Runt ett kaffebord på pensionat Solvik på Slakmörestrand fredagen den 27 juli 1945 togs beslutet att bilda en idrottsförening som fick namnet Idrottsföreningen Kamraterna, Kåremo. Så står det att läsa på föreningens hemsida om hur IFK Kåremo blev till. Nu 75 år senare (skrivit 2020) så har föreningen inget lag i seriespel. Dessutom så ser framtiden dyster ut, ett extra årsmöte ska hållas om föreningens fortsatta existens. 

En fin vårdag i maj 2019 styrde jag kärran runt Nybro-Kalmar för att besöka ett antal idrottsplatser. Kåremo var inte på förhand någon av dem som stod på agendan men att hålla sig till en exakt rutt har jag svårt för. I samband med ett stopp på en extremt nedlagd idrottsplats (=arkeologisk idrottsplats) i Bölebro så fick jag ett tips. 
- Kåremo bör du åka till, den ligger vackert och idylliskt på landsbygden.  
Det blev till att åka ut på stimmiga E22 norrut. Efter bara fem minuter (tillräckligt) svängde jag höger av mot Kåremo. En betydligt mysigare och trevligare väg. Vid en kurva så öppnas landskapet upp sig och en bit bort till höger kan man skymta idrottsplatsen. 

En riktig idyll som ligger öppet mellan åkrar och ängar, speciellt fint vid fint väder men säkert ett förbannat blåshål när vädergudarna vill annat. 
Idrottsplatsen är tacksam att fota då man kan gå upp på balkongen vid klubbstugan och få fina bilder. 


 
Ekeberg invigdes 1952 och har alltså funnits i ca 70 år (skrivit 2020). Till en början skedde ombytte och dusch i en monteringsfärdig barack. I mitten av 1980-talet hade den gjort sitt och det var dags för en modernare byggnad. Den gamla skulle brännas ner, men byggnaden var så fuktskadad att det knappt gick att få fyr på elden. 
1995 i samband med 50-års firandet av föreningen så spelades det match mot klassiska TV-laget med bl.a. Martin Timell på motståndarsidan. Kommentator var Bengt Bedrup och domare, ingen mindre än Leif ‘Loket’ Olsson. Det sägs att nästan 3000 kom för att bevittna matchen. Med tanke på publikfaciliteter på idrottsplatsen så känns det som en jobbig hanterbar siffra. Är det någon som var på matchen och minns ? 
 
På meritfronten så har det mestadels blivit div 6 spel men som föreningen skriver på sin hemsida så var man stolt att kunna ha ett lag på kartan trots det magra upptagningsområdet. I början av 2000-talet hade man också egna ungdomslag men säsongen 2019 kan det vara det sista vi ser av IFK Kåremo på den svenska fotbollskartan ? Det får vi verkligen inte hoppas, till Ekeberg vore en fröjd att beskåda en fotbollsmatch i division 6. Hoppas på återkomst !  
 
Tar tacksamt emot bilder eller anekdoter från Kåremo. Hör gärna av er på mail mats@idrottsplats.se  
 
Källa: Föreningens hemsida https://www.laget.se/IFKKAREMO/
Tack till Ingemar Berg på klubbmarken.com

Fakta

Förening
IFK Kåremo
Bildad
1945
Dräktfärg
Blåvit tröja, blåa byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Ekeberg
Invigd
1952
Publikrekord
?
Serie
2019: Herr; div. 6 nordöstra Småland. Inget lag 2020
Ort
Kåremo
Kommun
Kalmar
Landskap
Småland
Invånare
99 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Besökt Maj 2019