Ekensved

Vena

Jag hade äran att besöka det lilla samhället Vena utanför Hultsfred en kokhet sommardag 2010. Vi var på väg hem från en semester i Västervik i en svart volvo där AC´n passande nog hade lagt av. Det blev flera stopp utmed vägen. Istället för att köra den tråkiga väg direkt till Vimmerby så tog vi mindre vägar via Ankarsrum (se bilder på sidan), Hjorted (se bilder på sidan) och Tuna (ej på sidan ännu).
Orten Vena måste verkligen vara ett mecka för nostalgifanatiker. Här finns en gammal Gulfmack bevarad, smalspåret Hultsfred-Västervik stannar i samhället (tyvärr är dock den gamla stationen riven), lanthandel, värdshus och så då idrottsplatsen Ekensved som ligger naturskönt vid hembygdsgården.
Vi tog först en drickapaus i kiosken på orten. Just en sån där gammal kiosk som knappt inte existerar längre i landet.

Varav namnet SK Lojal på klubben vet jag inte men namnet har i alla fall varit detsamma sen starten 1941. Entrén ligger vackert på höjden alldeles jämte hembygdsgården. Snett ner till vänster kan man skymta den lilla träläktaren på idrottsplatsen mellan träden. Det är en trevlig och välskött idrottsplats . Jag föredrar de idrottsplatser som inte har träningsplanerna runt om A-planen, just för att det blir en mer stängd känsla. Här är dessutom närheten till skogen och kullen. Helt klart värt en omväg.

 

Fakta

Förening
SK Lojal
Bildad
1941
Dräktfärg
röd/svart tröja, svarta byxa, röda strumpa.
Idrottsplats
Ekensved
Invigd
1947, står det i boken Svensk Idrottsfolk från mitten av 40-talet. Stämmer det ?
Publikrekord
Smålandscupen mot Östers IF år 1988 . 1228 personer såg på. Det blev 3-2 till Östers IF.
Serie
2016 (a-lag): Division 6 Vimmerby
Ort
Vena
Kommun
Hultsfreds kommun
Landskap
Småland
Invånare
367 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Orten Vena ligger ca 10 km nordost om Hultsfred. Väl i samhället, följ Kristalavägen österut, ta av in på Ekvägen och följ den tills den övergår till Hembygdsgården. Idrottsplatsen ligger till höger.

Tid för besök
Juli 2010