Ekingen

Fagerhult


Fagerhult är ännu en i raden av småländska landsbygdsorter som har vikande befolkningsunderlag. Fotbollslaget lever vidare men frågan är hur länge den orkar när orten blir mindre och mindre.

Fagerhults AIK bildades 1935.
På 1930-talet användes planen framför stationshuset i Fagerhult som träningsplan Under de inledande åren hade FAIK en enkel plan och beslutade 1939 söka

efter ett bättre område för en fotbollsplan. Krigsåren 1939-45 var verksamheten i stort sett vilande, men i oktober 1947 gjordes en nystart och på nyåret 1948 hyrdes en mosse på Lönebostället, som också blev matcharena. I slutet av 1950-talet kom planfrågan upp igen och tack var insatser av regementet i Eksjö kunde Ekingen invigas den 22 juli 1962 inför 600 personer.
När jag kontaktade FAIK om lite historik och speciella händelser så nämnde min kontaktperson en herre vid namn Holger som en riktig eldsjäl och speciell man.
Han mer eller mindre bodde på Ekingen och gjorde i stort sett allt arbete där.
Han var väldigt engagerad i FAIK.
– I matcher var han så engagerad att han var halvvägs inne på plan som linjeman. Ingen sade något, de visste det inte var lönt. En krutgubbe som i avbytarbåset ibland blev så nervös att han stoppade snuset i ögat istället för i mun.
Holger är tyvärr avliden sedan några år tillbaka, men det största för honom genom alla år som ordf. kassör. Sekr. lagledare. Vaktmästare m.m. så var hans stora minne när han belönades av Lions med en resa till Munchen för att se en fotbollsmatch.

Ibörjan av 2000-talet ingick FAIK ett samarbete med närliggande Björkshults IF och bildade då FB2000. 2008 startade föreningen på nytt upp i egen regi med sina veteraner och använde då farmaravtal för att hålla ett reservlag igång ute i Björkshult. 2010 var sista året i seriespel för Björkshults IF och nu ligger seniorverksamheten ute i Björkshult på is. Bilder på Granvallen i Björkshult finns att se här.

Ekingen är typisk lågdivisionsidrottsplats ute på den småländska landsbygden. Den består av en entrékur, klubbhus, avbytarbås och en rad med publikplatser på vardera långsida. Det som utmärker denna är den fina färgkombinationen av rött och gult som pryder entrékuren, klubbhuset, avbytarbåsen och matchuret.

År 2003 kvalade man till div.4 men missade på sudden death.

Tack till Andreas Front, Fagerhults AIK för historik.

Fakta

Förening
Fagerhults AIK
Bildad
1935
Dräktfärg
gul tröja, gula shorts, gula strumpor
Idrottsplats
Ekingen
Invigd
1962
Publikrekord
Gissningsvis invigningen då 600 personer kom
Serie
2014: Herr; Div. 6 Nybro
Ort
Fagerhult
Kommun
Högsby kommun
Landskap
Småland
Invånare
229 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Orten Fagerhult ligger strax jämte väg 37 mellan Åseda och Högsby i Småland. Kommer du söderifrån så sväng vänster in till samhället. Kör förbi de båda lanthandlarna och fortsätt på Kyrkvägen. Välj sedan Prästågårdsvägen i T-korsningen och fortsätt rakt fram när den övergår till Ekingevägen. Idrottsplatsen ligger sen på vänster sida.

Tid för besök
Juli 2010