Ekvallen

Agunnaryd


Sunnerbo härad, ett landområde kring Ljungby, Markaryd och Älmhult. För er som inte känner till så är det i sydvästra Småland. Vi svänger söder från gamla riksväg 25 (Ljungby – Vislanda) och färdas på slingriga mindre vägar. Ett område som inte är direkt befolkat mer än något hus här och där, mestadels åkermark och skog som avlöser varandra. Vi är på väg till sista bokstaven i det som blivit ökända möbeljätten IKEA’s namn, nämligen samhället Agunnaryd. 
En välmående ort med ca 200 invånare. 
I samhället finns kyrka, skola, lanthandel och den vackert belägna idrottsplatsen Ekvallen som invigdes 1968. Föreningen Agunnaryds IF bildades dock 34 år tidigare (1934) . Till en början höll man till på en idrottsplats som låg 5-7 km utanför samhället så det blev nog ett lyft när man fick en mer central samlingsplats, framförallt för att locka publik och barn till att börja spela. För att inte slita för mycket på Ekvallens matta så anlades en träningsplan i slutet av 80-talet. Innan dess hade man använt sig av en gammal fotbollsplan i byn Boaryd. Denna fotbollsplan var tidigare hemmaplan åt den insomnade föreningen Ryssby Södra IF som lagt ner sin verksamhet under 60-talet. Och än idag går det att hitta det som var fotbollsplanen, definitivt bekräftat efter att hittat dessa arkeologiska fynd i form av en gammal målställning.  


Gammal målställning kvar i skogen i Boaryd.
 
Efter att ha svängt vänster av från genomfartsvägen i samhället så kommer man fram till idrottsplatsen som ligger delvis lummigt mot naturen men också utsikt mot samhället. Alldeles i närheten av idrottsplatsen finns en fin badstrand för den som vill svalka sig i varma dagar. 
En vacker grind med ‘Ekvallen’ inskrivet möter oss, i bakgrunden skymtar den höga naturläktaren som var väl till hands när ett allsvenskt lag kom på besök 1979 . Mer om det längre ner i texten. 
Från naturläktaren får man inte bara en bedårande vacker utsikt över planen utan även också mot omgivningen med kyrktornet som skymtar i bakgrunden. En idrottsplats som verkligen lever upp till en idrottsplatsromantikers önskningar.


Nu tittar vi till två säsonger i AIF’s historik som sticker ut lite extra
 
1979 när Agunnaryd spelade i div. 5 så ställdes man i åttondelsfinal av Smålandscupen mot starka Burseryds IF på hemmaplan. Motståndarna som denna tid var ett av de starkaste lagen i Småland. De krigade om uppflyttning från div 3 (som på den tiden serien under landets nästhögsta). Dessutom så var de i final i upplagan av Smålandscupen 1978 och hade slagit ut självaste svenska mästarna, Östers IF med 2-0.
Jag hade äran vid mitt fotobesök på Ekvallen att träffa på vaktmästaren Rolf Nilsson som väl mindes cupmatchen på Ekvallen mot Burseryd.
- Burseryds buss rullade in på parkeringen strax innan matchen skulle börja. 2 minuter innan avspark gick dom ut på planen utan direkta förberedelser. Agunnaryd som var taggade för matchen chockade Burseryd och lyckades skrälla och vinna med matchens ända mål. 

Vaktmästare Rolf Nilsson tar hand om den fina mattan.

Nu väntades alltså kvartsfinal. Som grädde på moset för skrällsegern så lottades div 5 laget Agunnaryds IF hemma på lilla Ekvallen mot självaste allsvenska Kalmar FF. Man kan bara ana hur det lät i föreningen när motståndet presenterades, en som måste varit extra glad var kassören. Vändkorsen gick varma och tidigare publikrekord rök all vägens väg när hela 1500 personer kom på besök. Kalmar FF mönstrade ett starkt lag trots avsaknaden av flera spelare. Kalmar hade fullt upp med ’jättedödaren’ Agunnaryd, trots ledning med 2-0 så reducerar hemmalaget. Det blev dock som det flesta förutspådde även om Agunnaryd stod upp heroiskt och slutresultatet blev ’bara’ 3-1 till Kalmar FF.

Laguppställning.
Agunnaryd gör mål mot Kalmar FF.
Bildkälla: Agunnaryds IF jubileumsbok

Agunnaryd har mestadels spelat i div.5 och div 6 förutom en säsong i div. 4. Säsongen 2015 går laget som tåget i femman. I omgång 20 av 22 så ställs man i Sunnerboderby hemma mot Hamneda. 150 personer löste entré men matchen höll på att avbrytas. Jimmy som var med AIF skrev så här.
-Jag hade inte så stor koll på klubben innan jag blev ditlurad. Det var match mot Hamneda som vi vann med 5-2 vilket betydde avancemang till div 4 vilket var första gången i klubbens historia. Matchen höll dock på att avbrytas då några fans ordnade med bengaler och någon bangerliknande pjäs. Detta gillade inte domaren som hotade med att blåsa av matchen om inte dom lämnade området. Det gjorde dom efter lite om och men och matchen kunde spelas vidare och vi kunde så småningom.vinna och fira seriesegern.
Kanske gick supportergruppen under namnet Galne Gunnars .

Krister f.d. spelare nämner en legendar i klubben .
- Mitt starkaste minne är klubbens mest legendsriska spelare /ledare Lars "Nacka" Axelsson. Efter spelarkarriären blev han lagledare för B-laget och han brukade gå runt på planen under övningar och tvåmål och ta ut sitt lag inför helgen helt utan tanke på att träningen va i gång. Han brukade även bjuda på varma mackor eller våfflor efter veckans sista träning. Han va en viktig del i att få spelare att trivas i klubben.

Många tack till Erik Nilsson (ordf Agunnaryds IF), f.d. spelare som bidragit med minnen och Ingemar Berg från klubbmarken.com

Fakta

Förening
Agunnaryds IF
Bildad
1934
Dräktfärg
Röd tröja, blåa byxor, röda strumpor
Idrottsplats
Ekvallen
Invigd
1968
Publikrekord
1500 i match mot Kalmar FF i Smålandscupen 1979
Serie
2020: Div. 6 Älmhult.
Ort
Agunnaryd
Kommun
Ljungby kommun
Landskap
Småland
Invånare
I byn 206 (enligt SCB 2019). Församlingen, ca 640 pers.
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2020