Emmaboda IP

Emmaboda


Tro det eller ej men bilderna nedan är tagna i Oktober månad. Att döma av vädret denna fotodag och naturens färger så skulle det mycket väl kunna vara en dag i Augusti. I en av 2010 års vackraste dagar drog jag mig österut från hemmet i Växjö för att plåta lite nya arenor under lite ledig tid. Första anhalt blev Furuvallen i Furuby, därefter ett återbesök för att kolla läget på Eriksvallen i Eriksmåla som ‘lever farligt’ pga. att föreningen Åfors GoIF inte haft lag på flera år. Sen bar det söderut ut mot Lindåsvallen i Lindås, Emmaboda Idrottsplats och sen till Vidarvallen i Vissefjärda. På lite chans sen så drog jag rejält ut på landsbygden för att se om jag kunde hitta den nedlagda föreningen Sävsjöby IF:s f.d. hemmaplan. Jodå, turen var med mig och det blev ett fint byte. För er som köpte idrottsplatskalenden för 2010 så fick ni se en bild från denna nostalgiska plats.

Över till Emmaboda Idrottsplats.
Den småländska järnvägsknuten hade på 70-talet ett riktigt bra fotbollslag som faktiskt spelade tre säsonger i gamla division 2 (jämförbart med Superettan). Bästa säsongen var 1975 då man faktiskt kom på femte plats. Före sig i serien hade man Kalmar FF, IFK Göteborg, Helsingborgs IF och Jönköpings Södra IF. Med andra ord så var man fjärde bästa småländska lag detta år (Östers IF spelade i allsvenskan). Året därefter kom man nästsist och åkte ur. Självklart hittar vi publikrekordet från denna era och den kom i derbyt mot Kalmar FF år 1975, då kom hela 6137 personer. Som bäst på bortaplan kom ca 14500 för att se IFK Göteborg mot Emmaboda. Hemmasnittet i division 2 för Emmaboda låg runt 1600-1700. Någon comeback till nästhögsta serien har det inte blivit sen dess. Numera spelar klubbens herrlag i Elitfyran i Småland vilket är fyra divisioner under Superettan.

När jag började jobba på denna uppdatering så började jag söka efter lite artiklar om Emmaboda Idrottsplats. Döm om min förvåning när jag fann tidningsartikel om att läktaren på Emmaboda Idrottsplats hade rivits och det hade den gjorts kort efter mitt besök i oktober 2010. Anledningen var att den var i för dåligt skick, en ny läktare har dock hämtats in ifrån Fredriksskans i Kalmar.
OK, den gamla läktaren var väl inte direkt något udda i sitt slag utan mer en vanlig träläktare som kan flyttas. Inte var det särskilt troligt heller att några ville att den skulle K-märkas. Men de som var med på 70-talet har säkert kvar sina minnen från den tiden då det var trångt på läktaren i matcher mot lag som Helsingborgs IF och Kalmar FF.

Till artikeln om rivningen.

Emmaboda IS bildades 1927, till en början spelade man på en plan som kallades Gamla Mossen. Under slutet av 30-talet började arbetet med att anlägga idrottsplatsen. Under den tiden spelades hemmamatcherna i grannsamhället Vissefjärda. Idrottsplatsen invigdes sen 1941. Nästa 30 år senare, år 1972 invigdes strålkastarna i en vårmatch mot Grimsås.
Det är en fin entré i folkparksstil som möter besökarna. Två tegelkurer med flera insläppsgrindar emellan och med namnet ovan. Allt i klubbens färger svart och vitt. Till vänster syns de båda EIS legendarierna Masse och Mulle som är bröder. Deras riktiga namn var Eric och Oscar Holmqvist, båda två kom att bli landslagspelare. De statyerna tillkom 2007. Till höger skymtar den stora läktaren som numera är riven. Den kom till under 70-talet. Ersättningsläktaren hämtades från Fredriksskans.

Genom åren har EIS haft fem spelare som senare nådde landslaget och åtta spelare som vunnit Sm-guld. De senaste är bröderna David och Viktor Elm.
Mer utförlig historik om klubben finns på deras hemsida www.emmabodais.se

Tack till Nicke Johansson (f.d. spelare och lagledare i EIS) för historik.

Fakta

Förening
Emmaboda IS
Bildad
1927
Dräktfärg
gul tröja, svart byxa, svarta strumpor
Idrottsplats
Emmaboda IP
Invigd
1941
Publikrekord
6137 i derbyt mot Kalmar FF 1975
Serie
2011: Herr; Div. Elit östra. Dam; Div. 3 sydöstra
Ort
Emmaboda
Kommun
Emmaboda kommun
Landskap
Småland
Invånare
4824 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Centralt belägen i den västra delen av orten. Från järnvägstationen tar vänster mot Konsulgatan därefter vänster in på Odengatan sen är du framme.
Har du GPS, knappa in Odengatan

Tid för besök
Oktober 2010