Folkungavallen

Nyköping


Nyköping stad har bl.a. två historiska attraktioner. Nyköpingshus från 1100-talet och idrottsplatsen Folkungavallen från 1914. Här siktar vi in oss på Folkungavallen. Nämn Folkungavallen för en nostalgiker och idrottsälskare och håren reser sig på hela kroppen.

Vackra centralt belägna Folkungavallen i Nyköping, en av landets äldsta idrottsplatser står inför ett hot om rivning till byte mot ett modernt centralt resecentrum. Nej,nej,nej det får bara inte hända !!!! 

Sommaren 2015 i samband med en familjesemester till Kolmården så passade jag på att ta en extratur till Folkungavallen. En av mina absoluta favorit idrottsplatser som finns på min ‘önskelista’. Denna dag var dessutom en av 2015 års varmaste dagar. Temperaturen var över 30 grader. Medans resten av familjen njöt av skuggan vid boendet på Stjärnholms Slott så njöt jag av min utflykt till Folkungavallen.

Folkungavallen invigdes 1914 och är alltså redan över hundra år. Den vackra takläktaren är på väg mot 100 år (stod klar 1926. Ja, såvida inte kommunen sätter käppar i hjulet. Tidigare så fanns enklare läktare som jag gärna skulle vilja se hur den såg ut. Den nuvarande takläktaren har en väldigt vacker arkitektur. I boken ‘Idrottsplatsen i våra hjärtan‘ som jag är medförfattare till skriver min kollega Göran Willis så här vackert om läktaren. 
– Träläktaren från 1926 med sina ljusa färger, vindskyddande, spröjsade glassidor och kupat tegeltak för tankarna till en punschveranda i skärgården.

Nr två på Folkungavallen som är av fantastiskt vacker arkitektur är entrén i sann folkparksstil. Namnet Folkungavallen i en vitmålad båge mellan vändkors kurerna. Dessutom paviljonger och ett staket som får en fin inramning och insynsskydd. Allt i gult och vitt.
Dessutom är alla övriga byggnader gula och vita. Omklädningsrum, träpaviljonger, avbytarbås m.m.

Om jag någon gång har möjligheten att se en match på Folkungavallen så skulle valet av plats vara en halvlek på den vackra läktaren och en halvlek på andra långsidan för att beskåda idrottsplatsen med den ståtliga läktaren i bakgrunden.

En som har starka band till idrottsplatsen är musikern Staffan Hellstrand som dessutom gjort en låt om Folkungavallen – När våren går på vallen. Kan han kanske bli ambassadör för att öka chanserna att bevara vallen. Är det någon idrottsplats som man skulle ‘krama’ för att hjälpa mot grävskoporna så ligger Folkungavallen högt i kurs men vi får hoppas att kommunen i Nyköping gör rätt för sig och bevarar denna skatt.

BYGGNADSMINNE PÅ DETTA OMGÅENDE !

Fakta

Förening
IFK Nyköing
Bildad
1904
Dräktfärg
vit tröja, blåa byxor, vita strumpor.
Idrottsplats
Folkungavallen
Invigd
1914
Publikrekord
Friidrottsgala 1946 med ca 3600 åskådare ? Någon som kan bekräfta om detta stämmer ?
Serie
2017: Herr; Div. 5 Södermanland. Dam;  Div 1 södra Svealand
Ort
Nyköping
Kommun
Nyköping
Landskap
Södermanland
Invånare
29 891 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Centralt belägen, endast ett par hundra meter från järnvägsstationen. Idrottsplatsen ligger på Brunnsgatan. För närmare beskrivning, kolla in svensk-fotboll.com sida om Folkungavallen

Tid för besök
Juli 2015

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här