Fromhedens IP

Fromheden


De svartvita lagbilden är från 60-talet. Fotot kommer från Yngve Bergmark (pappa till fotografen/skribenten Göran Bergmark) som spelade i Fromheden åren 1962 – 1966. Den andra lagbilden är ett tidningsurklipp från Norra Västerbotten, från 2005 då Fromhedens damlag vann division V Västerbotten Norra.

Fromhedens IF bildades 1949. Förutom bidrag så lånade klubben även privat 500 kronor för att kunna fixa en fotbollsplan. Även danser anordnades för att finansiera verksamheten. Dans och bingo är för övrigt fortfarande något som arrangeras i Fromheden.

1951 stod planen klar att användas och debut skedde i division VI. 1956 avancerade laget för första gången till femman. 1975 lade man en ny plan med gräs. Planen anlades i ett naturskönt område, vid en backe som kom att bli en naturlig läktare, inte långt från Malåns strand. Grusplanen låg uppe på toppen av den backen, och där är det idag en populär fiskecamp med stugor, restaurang, dans och även en golfbana i närområdet.

På 70-talet startade föreningen med damfotboll, och lilla Fromheden nådde faktiskt så högt som till division 2 där man gästade år 1991. En säsong som slutade med jumboplats i division II Norra Norrland efter två segrar och sexton förluster. Ändock anmärkningsvärt att lilla Fromheden kunde nå så högt. Damlaget har sedan pendlat mellan fyran och femman, och 2012 blev laget fyra i division IV Västerbotten Norra. 2013 tvingades man dra sig ur seriespel, och sedan dess stod byn utan A-lagsrepresentation i ett par år. Flicklag var och är dock aktiva i flera olika årskullar, och är också Norsjö kommuns enda damlag med fotbollsverksamhet som är igång. Efter ett par års uppehåll så har FIF tagit nya tag, och 2020 spelade Fromhedens damlag i division 3 Västerbotten Norra där det till sist blev en sjätteplats.

Herrlaget spelade sin sista säsong år 2000, då laget slutade trea i division VI Västerbotten Västra. Som bäst har Fromhedens herrar spelat i division V, och precis som många andra byaklubbar har man haft både B-lag och juniorlag vid sidan av A-laget.

Ej besökt. Bilder och berättelse inskickade av Göran Bergmark.

Fakta

Förening
Fromhedens IF
Bildad
1949
Dräktfärg
Gul tröja, blå shorts, gula strumpor (äldre). Orange/Svart/Orange (2020)
Idrottsplats
Fromhedens IP
Invigd
1951
Publikrekord
?
Serie
Vilande sedan 2001. Sista säsong div VI Västerbotten Västra, år 2000. Damlag i division 3 Västerbotten Norra (2020).
Ort
Fromheden
Kommun
Norsjö kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
Ca 50
Hitta hit

Byn Fromheden ligger ca 15 km norr om Norsjö. Idrottsplatsen ligger i ett naturskönt område. Sväng vänster in till byn. Idrottsplatsen ligger sen på höger sida.

Tid för besök