Fromhedens IP

Fromheden

Fromheden, med ordförandeskap som påminner om tronföljd

I september 1949 hölls det ett möte hemma hos Axel Hjelte i Fromheden, och där kom man överens om att bilda en idrottsförening. Klubben sökte inträde i det Svenska Riksidrottsförbundet och Fromhedens IF blev verklighet den 13/11 1949. Det var en familjeangelägenhet minst sagt. Emil Johansson blev klubbens förste ordförande och hans bröder Alexander, Lars och Ragnar var också med i styrelsen. Alexander blev sekreterare, Lars och Ragnar, styrelsesuppleanter. Som kassör valdes Birger Klingstedt och Axel Hjelte som var värd för mötet där allt började blev suppleant.

75 år med totalt två på ordförandeposten
Fromheden torde vara en unik förening då laget på 75 år endast haft två ordföranden. Ordförandeskapet i klubben påminner om tronföljden i det svenska kungahuset. Emil Johansson satt som ordförande i 45 år innan han 1994 överlämnade ansvaret till sonen Max.

Triumfartad inledning med serieseger 1953
Redan på 30-talet hade det spelats boll i Fromheden. En liten plan fanns på den plats där det sen också blev en fullstor grusplan och sedermera camping. Innan klubben bildades träffades man för skojs skull och arrangerade vänskapsmatcher mot lag som Kattisberg och Kusfors. Grusplanen byggdes ut till 90 x 50 meter sommaren 1950. Säsongen 50/51 ställde Fromheden för första gången upp i seriespel, då i en byaserie där en andraplats bakom Åmliden blev facit. 1952/53 blev första säsongen i seriesystemet. Fromheden vann då division 7 Norsjöserien, två poäng före Grundträsk IF.

Planlöst
Den organiserade fotbollen kom till byn genom folkskolläraren Ingvald Nilsson från Mensträsk. Han blev klubbens förste riktige tränare.

- Innan dess hade alla sprungit planlöst efter bollen, berättar Max Johansson, klubbens ordförande.

1962 byggdes grusplanen ut till fullstor storlek, 100 x 60 meter. Där spelades all fotboll till sommaren 1975 när gräsplanen stod klar. Den hade en naturlig läktare med vacker utsikt över både planen och Malån.

Motionsklubben Sniglarna
Damlag startades i slutet av 60-talet och som en egen sektion beslutades det att de skulle gå under namnet Motionsklubben Sniglarna. MK Sniglarna blev den första damklubben som tog steget och gick med i Västerbottens Fotbollsförbund. Varför namnet Sniglarna?

- Vi ville ligga lågt. Motionsklubb lät bättre än idrottsklubb. Och Sniglarna? Ja, det var väl för att inte verka så pretentiösa. Dessutom är det ett skojigt namn och ingen större risk att fler kallar sig så. Men det innebär minsann inte att namnet skall vara symboliskt för vårt sätt att agera och att röra oss på plan, berättade klubbens ordförande Gusti Ågren i en intervju med Västerbottens Folkblad 31/3 1971.

1971 började seriespelet efter ”uppvärmning” i en lokal kommunserie. Sniglarna kom femma och sist i en serie kallad ”Västra Damserien” där Norsjö Ladies, Betsele, Malå och Lycksele var med. Hemmasonen Max Johansson engagerades som klubbens förste tränare och Lars Johansson blev lagledare. Ett 20-tal kvinnor fanns med i den första spelartruppen som registrerades och upptagningsområdet där Fromheden hämtade sina förmågor ifrån räknades som stort. Förutom Fromheden kom spelarna från Norsjövallen, Mensträsk, Nicknoret och Maurliden.

1982 blev det sista året med namnet MK Sniglarna. Norsjö Ladies hade lagt ner sitt lag och i en överenskommelse skulle Fromheden fortsätta sin ungdomsverksamhet och bygga ut den. Det var också vissa ekonomiska svårigheter och man upplevde det som säkrare att vara under enad flagg.

Belgian Blue
B-laget i Fromheden som hängde med en bit in på 90-talet hade tyngd och med lagets blå dräkter blev smeknamnet givet: ”Belgian Blue”.
2000 tackade herrlaget för sig. Det var svårt att få ihop fullt lag. Ibland krävdes det 40 telefonsamtal för att få ihop en elva till bortamatcherna. 2003 gjordes ett försök till en återkomst då Fromheden hade ett lag med i en reservlagsserie. Det blev blott en säsong. Damerna förde Fromhedens fana vidare och spelade om vartannat i femman och fyran till 2012 när A-laget blev försatt i viloläge. Ungdomsverksamheten fortsatte och 2019 sken solen igen över Fromheden då ett A-lag återigen blev verklighet och återkomsten skedde i division 3. 2021 påbörjades ett samarbete med den tidigare antagonisten Malå och klubben tävlar nu under namnet Fromhedens IF/Malå IF.

Klubben har även varit framgångsrik i Västerbotten inom bordtennis.

Vill du läsa mer om Fromhedens IF och deras öden och äventyr på fotbollsplanen, så finns boken "Fotboll i Norsjöbygden" i shopen.
Länk till boken:
https://www.idrottsplats.se/catalog/products/fotboll-i-norsjobygden

Tack till Max och Mikael Johansson, Fromhedens IF, och till Ingemar Berg, klubbmarken.com
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
Text uppdaterad 2024-03-03

 

Fakta

Förening
Fromhedens IF
Bildad
1949
Dräktfärg
Gul tröja, blå shorts, gula strumpor (äldre). Orange/Svart/Orange (2020)
Idrottsplats
Fromhedens IP
Invigd
1951
Publikrekord
?
Serie
Vilande sedan 2001. Sista säsong div VI Västerbotten Västra, år 2000. Damlag i division 3 Västerbotten Norra (2024).
Ort
Fromheden
Kommun
Norsjö kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
Ca 50
Hitta hit

Byn Fromheden ligger ca 15 km norr om Norsjö. Idrottsplatsen ligger i ett naturskönt område. Sväng vänster in till byn. Idrottsplatsen ligger sen på höger sida.

Tid för besök