Furulid

Aneby


Den småländska orten Aneby är känt för mycket; småhustillverkning, södra Sveriges högsta vattenfall (Stalpets vattenfall), området runt Aneby kallas för ‘lilla Norrland’, slott, gravpyramiden, Åsens By och fotboll. Nä, det sistnämnda är kanske inte det som jag kommer att tänka på i alla fall. Men idrottsplatsen Furulid är en vacker pärla. Det kan jag lova.

Men missa inte vattenfallet Stalpet. Där var det väldigt vacker natur och har du tid över så finns en minigolfbana jämte samt café.

En annan plats som är annorlunda i Aneby är gravpyramiden. Nu var jag inte på besök där. Men herren som byggde den och som ligger begravd i den var minsann en mäktig och märklig man. Malte Liewen Stierngranat som han hette byggde slottet Stjärneborgs Slott. Han fixade också en järnvägsstation till sig genom att dra i nödbromsen vid platsen där han bodde.
Mer om Malte Liewen Stierngranat kan du läsa här

Kulturreservatet Åsens By är ytterligare ett tips som är värt ett besök. Och inte långt därifrån i byn Haurida möttes jag av en märklig syn. En klassisk gammal lanthandel som fortfarande var i bruk (i alla fall sommaren 2014). Vid disken stod en äldre dam i klassisk lanthandlarkostyn och expierade .
Det är banne mig inte svårt att slå ihjäl många timmar om man vill utforska bygden runt Aneby.

Över till idrottsplatsen som också har en hel del att bjuda på. Först och främst en vacker ståtlig entré. Säkerligen nygjord men väldigt stilig. Jag skulle mycket väl kunna tänka mig att det fanns en gammal entré på platsen tidigare som gjort sitt (Rätta mig gärna någon om jag har fel). Men istället för att göra något intetsägande så gjorde man det snyggt och stiligt. Skylten ser ut att har hämtats från en järnvägsstation
Som idrottsplatsnostalgiker så vill man givetvis få reda på när en idrottsplats invigdes och om det finns en läktare vid platsen så vill man veta årtalet som den byggdes. På Furlid är det tacksamt för denna information har man snyggt fått med på läktaren.

I boken ‘100 år av småländsk fotbollshistoria’ hittade jag en kul anekdot som utspelade sig i slutet av 60-talet på Furulid. I en seriematch mellan Aneby SK och Nässjö FF får bortalaget en frispark. Skottet blir hårt och träffar en Anebyspelare rätt på axeln, varpå hans arm ramlar ner på gräsplanen. Frisparksskytten blir smått chockad, men Anebyspelaren tar lugnt upp sin protes och hänger på sig den igen. Spelet fortsatte.

Furulid, Helt klart värt en bra omväg !

Fakta

Förening
Aneby SK
Bildad
1923
Dräktfärg
blå/vit tröja, blåa byxor, vita strumpor.
Idrottsplats
Furulid
Invigd
1941
Publikrekord
?
Serie
2014: Herr; Div. 4 Elit västra Småland
Ort
Aneby
Kommun
Aneby kommun
Landskap
Småland
Invånare
3367 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Lätthittat om du väl tagit dig till Aneby. Idrottsplatsskylt finns från genomfartsvägen (Storgatan)
Länk till svensk-fotboll.com sida om Furulid

Tid för besök
Juni 2014