Furuvallen

Hjoggböle

Hjoggböle, beläget i Västerbotten mellan Skellefteå och Burträsk, brukar kallas "författarbyn". Den mest namnkunnige är P-O Enquist, som växte upp i Sjön (som är en del av Hjoggböle). I Hjoggböle växte även författarna Kurt och Anita Salomonsson upp. Till raden av författare räknas även Hjalmar Westerlund vars karriär tog fart efter flytt till byn.

Hjoggböle består av flera olika delar: Västra Hjoggböle, Östra Hjoggböle, Hjoggböleliden, Hjoggböleforsen, Falmarksheden och Sjön. Det är också på det sistnämnda stället, Sjön, som vi hittar fotbollsplanen Furuvallen.

Furuvallen invigdes 1950. I en artikel i Norra Västerbotten inför invigningen i juli kunde man då läsa: ”Runt idrottsplatsen stå höga, rakstammiga furor, som givit idrottsplatsen dess namn”. Mannen bakom projektet var Petrus Lindgren, som påstås ha jobbat dag som natt för att göra verklighet av Furuvallen. De första åren var Furuvallen en jordplan.

”På sådana brukar det damma rätt kraftigt, men för att eliminera detta har vi inköpt vägsalt, som skall användas vid torr väderlek” berättade Lindgren för Norra Västerbotten.

Invigningsmatchen spelades mot IFK Holmsund, en av giganterna i Västerbottnisk fotboll som under många år var ett etablerat lag i serien under Allsvenskan (och även spelade allsvensk fotboll 1967). Till Furuvallen anlände det inte mindre än strax under 2000 betalande åskådare! Långa karavaner med cyklister letade sig till Furuvallen, då personbilar inte var lika vanligt förekommande som idag. Intresset för fotboll var stort i Hjoggböle. Publiksiffror på runt 1000 åskådare var inte alls ovanligt när det vankades derby mot Bureå.

Herrarna har som bäst spelat i division IV, och återfinns sommaren 2020 i division V Västerbotten Norra. HIF har även ungdomsverksamhet. Damlaget bildades 1973, och hade sin storhetstid på 90-talet då laget spelade två säsonger i division II Norra Norrland. Där knep de en fjärdeplats sommaren 1996, med endast seriesegrande Betsele IF, Piteå IF och Umeå Södra före sig. Idag saknas tyvärr ett damlag i Hjoggböle.

Fakta från hjoggbole.nu och Norra Västerbotten.
Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto:
Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Hjoggböle IF
Bildad
1933
Dräktfärg
Gul/Blå
Idrottsplats
Furuvallen
Invigd
1950
Publikrekord
Ca 2000 åskådare, Hjoggböle - IFK Holmsund, 1950
Serie
Division 5 Västerbotten Norra (2020)
Ort
Hjoggböle
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
Tid för besök