Gammelstads IP

Gammelstad, Luleå

Vi beger oss upp till Norrbotten, till något som brukar beskrivas som det egentliga Luleås äldsta del. Gammelstad är beläget ett par km väster om Luleå, och var redan på 1300-talet marknadsplats, och i början av 1600-talet hade det utvecklats till en kyrkstad med handelsprivilegier. Kyrkstaden är den största bevarade i norra Norrland, och är sedan 1996 upptaget på Unescos världsarvslista. Idrottsplatsen är kanske inte aktuell för världsarvslistan, men vi beger oss dit ändå!

Gammelstads IP nyinvigdes 2002, då klubben fick nuvarande anläggning av Luleå kommun i utbyte mot ungdomsanläggningen Tuvåkra. Tuvåkra som efter klubbens lämnande blev en godsterminal!

Gammelstad har tio fotbollsplaner av olika storlekar som tillhör anläggningen, en konstgräsplan och resten naturgräsplaner. Läktaren på Gammelstads IP sticker sannerligen ut från mängden. Graffiti pryder läktaren. Bakom idén låg Mikael Johansson, tidigare tränare och styrelseledamot i GIF. Han ville att idrottsplatsen skulle sticka ut från mängden, och engagerade två graffitikonstnärer.

Under åren som har gått har Giffarna (som klubben kallas) varit uppe och nosat på ganska höga fotbollshöjder. En säsong i serien under Allsvenskan, spel i division 2 Norra 1979. Under en period på 70- och 80-talet var Gammelstad utan tvekan det bästa fotbollslaget i Norrbotten, ja även ett av de bästa lagen i norra Norrland. Första säsongen i trean var 1969, och det var en vass nykomling med följande tabellrad åren 1969 - 1971: 3-2-1. På den här tiden var det kval för avancemang till serien under Allsvenskan, och det kom att bli många kvalfyllda höstar för Gammelstad under 70- och 80-talet. Gammelstad föll i kvalet 1971, men fortsatte att vara ett av Norrbottens absolut bästa lag och radade upp tätplaceringar. Eller vad sägs om följande resultat: 3, 4, 2, 5, 6, 1, 1. Det blev tredje gången gillt när Gammelstad lyckades i kvalet 1978, då GIF för tredje gången på åtta säsonger vunnit nordligaste div 3-serien. 1979 spelade Gammelstad i division 2 Norra och fick mäta sina krafter med lag som Brage, Degerfors och GIF Sundsvall. Sejouren blev bara ettårig, och 1980 var giffarna tillbaka i trean. Tre år i rad vann Gammelstad sen norra Norrlandstrean. Tre år i rad föll Giffarna i kvalet till division 2. En storhetsepok som hade varit värd ett bättre öde. 1983 blev sista säsongen i denna storhetstid, då Gammelstad blev tvåa bakom Skellefteå AIK. Sen inleddes ett samarbete för elitfotboll i Luleå, där Gammelstad, IFK Luleå och Notviken ingick och Luleå FF bildades. Gammelstads IF började om i sexan men har även sedan den omstarten hunnit med ytterligare åtta säsonger i trean.

Klubben har fostrat en rad duktiga fotbollsspelare, som t ex den förre landslagsmannen Fredric Lundqvist, som efter juniortiden i Gammelstad gick via Lira BK, IFK Luleå och GIF Sundsvall innan han hamnade i norska Viking Stavanger där också aktiva karriären avslutades pga en skada han ådrog sig.

En annan kändis med anknytning till Gammelstad är Gunnar Samuelsson, som 1985 vann SM-guld med Örgryte IS. Han kom från Norrfjärdens IF och värvades till Gammelstad där han gjorde succé. Från sin vänsterkant var han ett ständigt hot för motståndarförsvaren. 1982 t ex vann Gammelstad division III Norra Norrland, och Gunnar vann skytteligan på 26 gjorda mål. Med det var han bäste målskytt i samtliga tolv treor det året. Han hade gjort fem fler än tvåan i skytteligan: Skellefteå AIK:s målfarlige legendar Bo Fuhrman. Men hur gick det då när Gunnar och Gammelstad gästade Rännaren och mitt Norsjö det året? 6–2 till Norsjö!  En humoristisk kommentar från en spelare i Gammelstad apropå den tunga förlusten: "Fusk, för ni var antingen skäggiga, eller med i juniorlandslaget".

Målbilden inför kommande säsong (2019) är att vinna division 5 med herrseniorerna. Damlaget ska troligen spela i trean i någon form av kombination med föreningen "på andra sidan bäcken", Sunderby SK. Klubben är en breddförening med fokus på att ha - och stärka - ungdomsverksamhet för att på sikt ha ett eget seniorlag på både dam- och herrsida som består av egna spelare.

Ett stort tack till Tobias Skogsberg, ordf. Gammelstads IF Fotbollssektion & V.ordf. Gammelstads IF, som bidragit med fakta och bildlån (Foto 1, 2 och 3 i bildgalleriet).

Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Gammelstads IF
Bildad
1927
Dräktfärg
Grön-vit randig tröja, svarta byxor, gröna strumpor
Idrottsplats
Gammelstads IP
Invigd
Publikrekord
Serie
Herr: Division 5 (2019), Dam: Division 3 (2019)
Ort
Gammelstad, Luleå
Kommun
Luleå Kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
4952 (SCB 2017)
Tid för besök
Maj 2016

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här