Gläntan

Masugnsbyn


I mitten på 1600-talet gjordes malmfyndigheter i norra Lappland, och den första järnmalmsgruvan som togs i bruk var i Masugnsbyn. Till en början hette orten Junosuando masugnsby, men namnet ändrades med tiden till Masugnsbyn.

Den första gruvorten i Malmfälten växte fram, men det skulle dröja nästan 300 år innan idrottsföreningen i byn bildades. 1938 bildades Masugnsbyns IF, och klubben var aktiv i seriespel ända till sommaren 2001.

Klubben spelade sina hemmamatcher på ”Gläntan”, en mysig idrottsplats omgärdad av skog. Notabelt för Masugnsbyn är att laget faktiskt bara blev bättre och bättre med åren. 1982 vann laget sin div 6-serie, och tog för första gången klivet upp till division 5 Norra Malmfältsserien. Här väntade bland annat heta derbyn mot lokalrivalerna Junosuando IK.

Masugnsbyn höll sig kvar i femman, och tabellplaceringarna blev mer och mer framskjutna för varje år som gick. 1987 var det dags för nästa serieseger. Femman vanns ganska komfortabelt, fem poäng före just Junosuando. Första säsongen i div 4 Norrbotten Norra slutade med en tiondeplats (av tolv). Masugnsbyn höll sig kvar, och etablerade sig i fyran. 1999 stod Masugnsbyn för sin bästa placering någonsin i seriespel: en andraplats i fyran bakom den säsongens giganter – sammanslagningen Polcirkeln/Svanstein. Drömmen om division 3 blev blott en dröm, och de kommande två säsongerna blev det en femteplats båda åren innan slutligen Masugnsbyns IF fick kasta in handduken och säga farväl.

Fakta

Förening
Masugnsbyns IF
Bildad
1938
Dräktfärg
Vit/Röd
Idrottsplats
Gläntan
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagd. Sista säsongen 2001, en femteplats i div 4 Norrbotten Norra.
Ort
Masugnsbyn
Kommun
Kiruna kommun
Landskap
Lappland
Invånare
84 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

I norra Lappland, på väg 395, 100 km öster om Kiruna, och 75 km väster om Pajala. Följ skyltning från vägen. Se satellitkarta för närmare information.

Tid för besök