Glommra

Glommersträsk

 
~~Bilder tagna hösten 2015 av Göran Bergmark, Norsjö.

I Glommersträsk, i de södra delarna av Lappland, i Norrbottens län, spelades det fotboll redan 1912, alltså samma år som Stockholm arrangerade sommar-OS. Föreningen bildades dock först 1923, och har genom åren varit aktiv inom många idrotter. Idag är fotbollen vilande, men föreningen är fortfarande aktiv med skidor, ishockey och volleyboll. Ishockeysektionen är idag en sammanslagning mellan först Missenträsk och Glommersträsk (som bildade MG Hockey), och på senare år slog man samman påsarna med ”storebror” i norr och bildade MG/Arvidsjaur.

Under ett par vintrar på 50- och 60-talet var ishockeyn väldigt stark i Glommersträsk, och GLIF var nära finrummet. I sammanlagt sex säsonger spelade Glommersträsk i Sveriges näst högsta serie, och man fick möta dåtida storheter som Skellefteå AIK, Kiruna och Clemensnäs på uterinken. Säsongen 1966-67 slutade laget så högt som på en 5:e plats (av tolv) men vintern där på, 1967-68, blev det degradering.

Fotbollen spelades till en början i Moräng, en by någon km norr om Glommersträsk. Moräng var för övrigt också hemvist för en gammal järnvägsstation på sträckan Jörn – Arvidsjaur, en tvärbana mellan stambanan genom övre Norrland och inlandsbanan. Efter en tid i Moräng, så valde man att flytta fotbollsplanen till nuvarande plats. På Glommra blev det sedan spel på grus i många år, ända till 1990 då gräsplan blev ett faktum i Glommersträsk. Åtta år hann man spela på gräs, då GLIF efter säsongen 1998 pga spelarbrist klev av seriespelet. GLIF avrundade med en sjätteplats i division 6 Norrbotten Södra.

GLIF har genom åren mest hållit till i division 5 och division 6, med några enstaka gästspel i sjuan. Under 40- och 50-talet fick GLIF äran att spela ett par säsonger i västerbottniska serier. Liggande nära länsgränsen var det bekväma resor till lagen i norra Västerbotten, men det var på hemmaplan som ett rekord skulle slås. Sommaren 1952 hade GLIF lekstuga när västerbottniska Kusfors IK stod för motståndet. Det var speciellt en man som gav Kusfors-försvaret stora darren. Ture Berggren i GLIF:s kedja gjorde nämligen 17 mål i matchen! Det var ett rekord som kom att stå sig i hela 59 år. Inte förrän 2011 slogs rekordet då Blekinge-laget Ankaret slog Karlskrona med 21-0, och Emad Javanmiri svarat för inte mindre än 18 fullträffar!

Fakta

Förening
Glommersträsk/Lappträsk IF
Bildad
1923
Dräktfärg
Gul/Svart/Gul
Idrottsplats
Glommra
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Vilande. Senast aktiva 1998 i division 6 Norrbotten Södra.
Ort
Glommersträsk
Kommun
Arvidsjaur
Landskap
Lappland
Invånare
272 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

~~Om vi utgår från Skellefteå ute vid Västerbottens-kusten är det bara att följa väg 95 i nordvästlig riktning, förbi Boliden och mot Jörn innan så småningom Glommersträsk uppenbarar sig efter ca 90 km. Fotbollsplanen ligger i de norra utkanterna av samhället, utmed väg 95 som fortsätter mot Arvidsjaur.

Tid för besök
Hösten 2015