Grimsborg

Grimsås


En av de mest märkliga orter som har en riktig fotbollsarena som jag har besökt. Efter att ha följt vägvisning till Grimsås från väg 27 så började jag undrar om det verkligen kunde stämma. Inte ett möte på länge och nästan bara skog utmed den smala landsvägen men plötsligt dök ortsskylten 'Grimsås' upp från mer eller mindre ingenstans.
Grimsås består egentligen bara av kabelfabriken Nexan och Grimsborg med tillhörande fotbollsplaner. Läste någonstans att t.o.m. så hade ICA affären och pizzerian fått slå igen.

Annat var det förr. 1932 bildades Grimsås IF. Tre år senare gjorde man inträde i Västergötlands Fotbollförbund. I slutet av 50-talet så spelades hemmamatcherna i Ljungsarp i väntan på att Grimsborg skulle bli färdig. Grimsborg invigdes 1961 i match mot idrottsplats.se förra uppdatering nämligen Växjö Norra IF. GIF vann med 3-0.

GIF började klättringen genom seriesystemet och år 1965 kom klubbens största framgång som kommer bli oerhört svårt att slå. Man vann div. 2 vilket då var serien under allsvenskan. I kvalet väntade Gefle IF, GAIS och IK Brage. Efter att ha slagit Gefle IF borta med 1-0 blev det hysteri och publiktillströmning utan dess like till Grimsborg till matchen mot IK Brage. Hela bygden tog sig till Grimsborg med bl.a. genom extra insatta tåg. Dessvärre vann motståndarna matchen med 2-0 men publiksiffran 15 520 var helt otrolig. I den avgörande kvalmatchen mot GAIS på Ryavallen i Borås så förlorade GIF med 2-0 efter 0-0 i paus. Mer nära än så lär nog aldrig de gulsvarta kabelgubbarna från Grimsås komma allsvenskan.

Den stora takläktaren byggdes 1976 och rymmer 1200 personer varav 400 sittande. Efter att ha spelat många säsonger i div.2 och div.3 de senaste åren så har dessvärre klubben åkt hissen ner till div.4 .

Grimsborg tillhör en av mina favoriter av de drygt 420 idrottsplatser som jag har besökt (fram t.o.m. 2017). Kanske inte de snyggaste eller klassiska läktarna eller den finaste entrén men hela historien bakom själva platsen och den lilla mer eller mindre glömda orten i västgötska skogen.

Källa för historiken är tagen ifrån Grimsås IF's .hemsida

Fakta

Förening
Grimsås IF
Bildad
1932
Dräktfärg
Gul tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Grimsborg
Invigd
1961
Publikrekord
15 520
Serie
2014: Herr; Div. 6 Ulricehamn
Ort
Grimsås
Kommun
Tranemo kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
721 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Har du väl hittat till Grimsås så är det omöjligt att missa idrottsplatsen tack vare sina stora mäktiga strålkastare. Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Maj 2009

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här