Grimtunet

Grimeton


I samband med en resa från Varberg till Ullared så passade jag på att besöka radiobyn Grimeton. På wikipedia står det: Orten är känd för världsarvet Radiostationen i Grimeton, långvågssändaren som invigdes av Gustaf V den 2 juli 1925.´´Hur många känner till det egentligen?
Förresten så är detta ett av besöksmålen i boken ´Trista sevärdheter´ i Sverige. Kanske kan jag hålla med om detta.
Det ska dock finnas ett café för besökarna vid radiostationen, men det får vara osagt om de serverar radiokaka.

Men radiostationen var inte mitt mål med turen till Grimeton utan idrottsplatsen Grimtunet. Jag hade tidigare bara sett en bild på Grimtunet, likt min första bild nedan. Det var i boken 'En massa Planer'. Jag trodde därmed att detta var en medioker idrottsplats med endast en rad med träd att fota.
Men detta är charmen med att åka runt och besöka fotbollsmiljöer, man vet aldrig på vad som bjuds. Ibland är man medveten om vad som väntar på en som t ex Lövåsvallen i Billingsfors. Men ibland blir det en överraskning som t ex på Borresvall i Borrby och i Kråkshult.
Som på så många andra håll i Halland så finns här även en takläktare, en enkel sådan visserligen, men smart bygd mot omklädningshuset. Andra samhällen i närheten som Rolfstorp, Skällinge och Ullared har även den takläktare.
Grimtunet är en fin idrottsplats med trevlig inramning tack vare träden, den lilla läktaren och sluttningen .

Grimtunet invigdes den 8 juni 1952 av Hallands Hertig Prins Bertil.

De första åren användes en omklädningsbod som flyttades från tidigare fotbollsplanen Gärdesvallen. År 1957 byggdes ett nytt omklädningshus. Denna byggdes sedermera om till läktare och förråd åren 1981-82 då den nuvarande omklädningsbyggnaden var färdig.

Mest publik på Grimtunet var 23 juni 1968 då IFK Göteborg spelade en tackmatch för målvakten Bengt Bertilsson som året innan lämnat Grimeton för IFK. Över 1000 personer besökte Grimtunet den kvällen trots ett oväder med regn och blåst tidigare på eftermiddagen. Bengt blev sedermera Svensk mästare i IFK 1969.

Bästa perioderna i föreningens historia vill jag hålla till 2 div 4 perioder. År 1963 blev Grimeton bästa tvåa div 5 norra och gick upp i 4:an som bästa tvåa. Året efter i seriepremiären fick man möte slutliga seriesegrarna Varberg Gif och förlorade på hemmaplan med 10-0. Efter våromgången ligger man sist på 3 poäng. Men som vanligt gör man en bra höstsäsong och förlorar bara 1 match. Seger i sista matchen mot Varbergs Gif på Påskbergsvallen i Varberg. En slutlig 5:te plats i serien kunde noteras. 5 säsonger låg Grimeton i div 4.

År 1993 ledde IF Böljan från Falkenberg serien med 8 poäng 4 matcher innan slutet. Grimeton vann sina matcher medan det gick sämre för Böljan. Dessa kom till Grimtunet till sista matchen i en ren seriefinal den 9 okt 1993. IF Böljan hade ledningen i halvlek med 1-0 men Grimeton vann till slut med 6-2. Denna gången lyckades vi hamra oss kvar i fyran i 4 år till 1997.

Grimeton IK bildades 1994, då som en friidrotts och gymnastikförening. Fotbollen kom in på programmet 1948 då ett samgående med Grimeton BK genomfördes.

Tack till Mats Olsson, Grimetons IK för historik.

Fakta

Förening
Grimetons IK
Bildad
1944
Dräktfärg
grön tröja, vit byxa, grön strumpa.
Idrottsplats
Grimtunet
Invigd
1952
Publikrekord
1000 personer mot IFK Göteborg 1968.
Serie
2014: Herr; Div. 5 norra Halland
Ort
Grimeton
Kommun
Varbergs kommun
Landskap
Halland
Invånare
101 (enligt SCB 2005)
Hitta hit

Byn Grimtunet är beläget ca 5 km söder om väg 153 (Varberg-Värnamo). Kommer ni österifrån, sväng vänster i samhället Rolfstorp mot skylt Grimeton. Följ vägen till kyrkan och därefter vänster där vägen delar sig. Sen ska det vara andra vägen i höger men där ska nog finnas vägskylt. Annars har ni GPS koden i kartan.

Tid för besök
September 2013