Gröna Vallen

Hörvik


I samband med en fotorunda i Blekinge för några år sen så var ett av besöksmålen Gröna Vallen i Hörvik där Hörvikens IF håller till . Idrottsplatsen invigdes 1959 i en match mot f.d. storlaget Högadals IS. 700 personer bevittnade invigningen och den gamla idrottsplatsen fick agera parkeringsplats. Idrottsplatsen består av endast en 11 manna plan vilket ofta ger en mer stängd känsla. Sådant tilltalar mig. Mot den norra sidan gränsar planen mot en hembygdsgård och skola, medans skogen täcker av den södra sidan.

Kenth Borgström, fd fotbollspelare i Hörviken
Föregångare till Gröna Vallen var Vita Vallen, en plan som var något av en skräck för motståndarna! Den hade som grund kalk och fick därför namnet Vita Vallen. Blekinge FF beslutade att planen inte skulle få användas men i samband med en besiktning, beslutad av SvFF, så bjöds Tore Brodd & Co på ålagille av HIF:s ledning och därefter godkändes planen!

Publikrekordet på Vita Vallen är 1 323 åskådare, i näst sista omgången i oktober 1958, vid seriefinal i div. 5 mot Karlskrona BK, en match som HIF förlorade med 1-3.

På Gröna Vallen trängdes 1200 åskådare i sista matchen mot Hasslö GIF år 1971. Hörviken vann med 4-2 men konkurrenten Mjällby vann också och blev segrare i div. 4 med endast 2 måls marginal.

En del jippomatcher har spelats under åren på Gröna Vallen. 1985 kom landslaget med Laban Arnesson som tränare hit. Laget bodde på Hanöhus i Hällevik, alltså samma ort som Mjällby håller till på. Men Sverige valde istället att möta Hörviken på Gröna Vallen. Publikrekord 1620 personer. Matchen vanns av landslaget med 8-0.  Arrangör var bland andra Kenth Borgström.

En månad senare var det dags för nästa jippomatch, även denna gång mot ett landslag. Lite annorlunda får man säga. Skridskolandslaget med legenden Tomas Gustafson i spetsen var på träningslänger, även de på Hanöhus. Skridskolaget ville spela fotboll och det blev mot Hörviken oldboys. Huruvida dom hade skridsko på får vara osagt men landslaget vann med 5-3.
Undrar hur många spelare det nuvarande skridskolandslaget hade lyckats skrapa ihop ?

Även klassiska TV-laget har varit här och spelat med Bengt Bedrup som ledare. 1986 kom 1 350 personer och tittade på.

Är ni på besök på Gröna Vallen. Missa inte den gamla idrottsplatsen, Vita Vallen. Den ligger andra sidan vägen. Nu är den dock en ogräsväxt grusplan där hästar kan hålla till.

Tack till Kenth Borgström för historik och äldre bilder.

Fakta

Förening
Hörvikens IF
Bildad
1 april 1934
Dräktfärg
Grönsvart tröja, svarta shorts, svartvita strumpor
Idrottsplats
Gröna Vallen
Invigd
5 juli 1959. Match mot Högadals IS
Publikrekord
Hörvikens IF–Svenska Landslaget, 1620 personer den 2 juni 1985.
Serie
2020: Herr; Div 4. Blekinge.
Ort
Hörvik
Kommun
Sölvesborgs kommun
Landskap
Blekinge
Invånare
784 (SCB 2010)
Hitta hit

Orten Hörvik ligger på östra delen av Listerlandet, ca 13 km öster om Sölvesborg. Gröna vallen ligger på höger sidan när ni kommer in i samhället, utmed Hörviksvägen. Gamla idrottsplatsen finns till vänster.

Tid för besök
Augusti 2012