Grönskogs IP

Grönskog


Grönskogs Idrottsplats anlades 1950 och den höll sig i ungefär 50 år innan den gick i graven. De sista åren kämpade klubben säkert för sin existens med en mager organisation bestående av ett par eldsjälar som gjorde allt ifrån gräsklippning, kioskförsäljning, rekrytering av spelare, styrelsejobb osv.

Detta är tyvärr en allt för vanlig syn ute på landsbygden när små byar avbefolkas. Skolan läggs ner, affären får stänga igen och byns idrottsklubb har inga spelare och ingen som vill ta hand om anläggningen som varit byns stolthet i många decennier.

Det blev totalt 48 säsonger för Grönskogs IF med början år 1953. Från 1978 till sista säsongen 2001 höll man till i lägsta serien, division 6. Den sista säsongen år 2001 i div 6 Emådalen. Det blev inget vackert slut för klubben, man kom sist i serien med endast en vinst och totalt 3 poäng och målskillnaden 17-90. Bästa säsongen var 1970 och 1971 när man kom på 5:e plats i div. 5 östra Småland.

1978 firade klubben sitt 50 års jubileum och det var en artikel i lokaltidningen om föreningen. Det stod att läsa att föreningen var välskött och livlig. Förutom fotboll så har även bandy, friidrott och orientering funnits på programmet. En sport som flera år har nått framgångar var bordtennis som också hade en verklig bredd. Drygt 30 år senare så existerar bara föreningens namn i historieböckerna och idrottsplatsen är en vildvuxen äng.

På hösten 2009 innan vintern kom gjorde jag en fotoresa där ett av delmålen var att se hur Grönskogs Idrottsplats såg ut. Via lokala kontakter hade jag fått en vägbeskrivning till idrottsplatsen som annars är helt omöjlig att hitta utan beskrivning då den ligger mer eller mindre gömd och glömd inne skogen.

Väl framme vid idrottsplatsen så var det ingen vacker syn som möttes. Den före detta fotbollsplanen såg mer ut som en vildvuxen äng, målställningarna var borta och publikbänkarna låg i en hög. Dock fanns avbytarbåsen, kiosken och omklädningshuset kvar.

Det komiska är att det lämnats prylar kvar precis som man varit och tränat där för någon dag sen och sen glömt bort det. Man kan se en viss liknelse mellan Grönskogs IF och en annan liten klubb i närheten, SK Falken ifrån Allgunnen. Båda klubbarna kom ifrån små byar med begränsat spelarmaterial från bygden, båda klubbarna gick i graven runt 2000 (SK Falkens sista säsong blev 1998.) båda idrottsplatserna användes numera till höbalssamling och genom båda byarna gick järnvägen som stannade vid stationerna men som också är nedlagd.

Fakta

Förening
Grönskogs IF
Bildad
1928
Dräktfärg
Grön tröja, vita byxor, gröna strumpor
Idrottsplats
Grönskogs IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 2001
Ort
Grönskog
Kommun
Mösterås kommun
Landskap
Småland
Invånare
Ingen uppgift
Tid för besök
Oktober 2009