Guldkroksvallen

Hjo


 

Vid sjön Vätterns västra strand hittar vi den pittoreska småstaden Hjo. En ort med ca 6 300 invånare. Hjo tillhör den så kallade ‘eliten’ i Sverige i olika listor gällande vackra småstäder. Här är kriterierna att orten ska ha gammal bebyggelse i stadskärnan, gärna kullerstensgator, närhet till vatten osv. Hjo stämmer verkligen in på detta. Men hur står sig idrottsplatsen på orten ? 
Bland övriga vackra småstäder i Sverige så är det både topp och botten när det kommer till nostalgisk atmosfär på ortens idrottsplats. T ex så har småländska trästaden Eksjö en fantastisk vacker idrottsplats vid namn Ränneborg med mycket trädetaljer. Men i den vackra östgötska ‘Göta kanalstaden’ Söderköping så faller nog ingen nostalgiker för Vikingavallen med konstgräs, avbytarbås i plexiglas, enkla små läktare osv. 

 
Hjo då ? 
Jo, Hjo levererar verkligen på idrottsplatssidan med. Guldkroksvallen som ligger i södra delen av orten invigdes 1935 av landshövdingen Axel Ekman. Redan vid ankomst till idrottsplatsen så förstår man att man kommer få valuta för att man tagit sig hit. Entrén är en pampig gul träbyggnad likt en folkparksentré med sina två flaggstänger som sticker upp som mäktiga spiror. 


Fem år efter invigningen stod takläktaren klar. Läktaren har idag alltså passerat över 80 år (skrivet 2021). Träläktaren med fem rader träbänkar är målad i gult och vitt, precis som övriga byggnader kring idrottsplatsen. Kiosken till höger om idrottsplatsen är också ett vackert inslag. 
Publikrekordet är troligen ett möte mellan Englands och Sveriges landslag på flicksidan 19 år gamla. De spelade en landskamp på Guldkroksvallen den 18/5 2005 som slutade 1-1 inför 1749 personer. Någon annat publikrekord har jag inte funnit. Stämmer inte siffran så hör gärna av er. 
 
På herrsidan så gick laget upp till div.3 efter att man vann sin div. 4 serie 2019. Debuten i div.3 blev lyckad säsong 2020 då man kom på en tredje plats. Damlaget spelar i div. 4. 

En som har både goda och dåliga minnen från Guldkroksvallen är den f.d. BK Forward spelaren Petter Grundel. Han var och spelade match med sitt Hova IF på 80-talet. Det blev förvisso årets första förlust för säsongen men idrottsplatsen var vacker säger Petter. Så lite plåster på såren kanske det blev. Petters karriär gick för övrigt från BK Forward till Sturehov, tillbaka till BK Forward innan han avslutade med Hova IF säsongen 1986. Inget konstigt med det men däremot 30 år sen så gjorde han comeback som 56 åring med Bobby BK mot Guldsmedshyttan. 

 
På wikipedia om Hjo så står det att läsa om besöksmål och sevärdheter i Hjo. Här nämns bl.a. Stadsparken, kyrkan, Guldkroksbadet, en bisonfarm osv. Men märkligt att vackra Guldkroksvallen inte nämns. Det tycker vi är värt en enskild resa. Det ska nämnas att både ovan nämnda Ränneborg i Eksjö och Guldkroksvallen Hjo finns med i idrottsplatsboken Idrottsplatsen i våra hjärtan som ni kan hitta mer om här
 
Vi avslutar med en klassisk slogan som är lätt att förstå varför. I love Hjo !! 

Tack till Ingemar Berg från klubbmarken.com och Petter Grundell

Fakta

Förening
IFK Hjo
Bildad
1920
Dräktfärg
vit tröja, blåa byxor, vita strumpor
Idrottsplats
Guldkroksvallen
Invigd
1935
Publikrekord
Troligen 1 749 personer år 2005. Landskamp mellan Sverige och England Flickor 19.
Serie
2021: Herr, div. 3 nordvästra Götaland. Dam , div. 4 östra
Ort
Hjo
Kommun
Hjo kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
6 357 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från Svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2021

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här