Gullmarsvallen

Lysekil


Gullmarsvallen ligger otroligt vackert i Lysekil och måste rankas till toppen av Sveriges vackraste idrottsplatser. Arbetslösheten var stor under 30-talet i Sverige. Staten bekostade de arbetslösa stenarbetarna och resultatet blev magnifikt när idrottsplatsen stod klar till invigningen 1934.

Beläget ute på en udde mot havet men ändå på promenadavstånd från centrum och omgiven av Bohusländska klippor. På södra långsidan finns en låg takläktare som sträcker sig merparten av planens längd. Läktaren består av tre rader med träbänkar med ståplatser bakom. Namnet Gullmar är hämtat från fjorden Gullmarn vid Lysekil.

Idrottsplatsen används inte bara till sport utan även till konserter. Här har Gyllene Tider, Roxette, Håkan Hellström med flera uppträtt

Allt är perfekt för en arenanörd. Den mäktiga stenmursentrén med de vita grindarna, vändkorsen, stenmuren som sträcker sig runt tre sidor av planen, den vackra sittplatsläktaren, naturläktaren med det höga klippberget och så självklart den vackra utsikten och omgivningen.

I mina ögon, en riktig 10-poängare.

Fakta

Förening
Lysekils AIK
Bildad
2015 (ihopslagning med Lysekils FF och Slättens IK)
Dräktfärg
Ljusblå tröja, mörkblåa byxor, ljusblåa strumpor
Idrottsplats
Gullmarsvallen
Invigd
1934
Publikrekord
?
Serie
2017: Herr, div 5 Bohuslän. 
Ort
Lysekil
Kommun
Lysekils kommun
Landskap
Bohuslän
Invånare
7734 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Juli 2009

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här