Hallevi

Mjöbäck


I början av oktober 2015 var jag på idrottsplatsexpedition i trakterna kring Svenljunga. Med på denna tur så hade jag Urban Lidrot. Urban, mångårig spelare och tränare i Mjöbäcks GF. Numera gör han som jag, åker runt och insuper idrottsplatsnostalgi . Han driver också hemsidan fotbollsplaner där han presenterar sina resor. Även hans kompis Bosse (f.d. spelare i BK Viljan) som också han är fanatiker av gamla fotbollsplaner var med denna dag.

Högvads BK är en sammanslagning mellan klubbarna Holsjunga IF och Mjöbäcks GF. Här blev det inte något namn med båda orterna utan geografisk passande. Genom Holsljunga och Mjöbäck, sjöarna övre och nedre Hallången rinner Högvadsån. Dessutom är det väl passande då Hallevi idrottsplats i Mjöbäck ligger precis vid sjön Hallångens strand. Den lilla vita träläktaren från 1950 med tak och gamla omklädningsrum i källaren är ett vackert inslag.

Föreningens 50 års jubileumsskrift 1936-1986 innehåller mycket historik och även en del anekdoter. Som den här t ex.
Från en match i Mjöbäck i början av 30-talet mot Älvsered. Det var en solig söndag, backar var Harald och en taxidriver i Mjöbäck vid namn Arnold, han var trots sin ungdom så gott som 'flintis'. Harald som var en spjuver ville väl skoja lite med sin back-kollega så när Älvsered kom fram i ett anfall ropade Harald till Arnold.
- Nu kommer dom, huka dig ner och blända dem !

Mjöbäcks GF bildades 1936 men tidigare än så fanns föreningar på orten, bl.a. en med ett annorlunda namn. MGK som stod för Mjöbäcks Gossklubb som bildades 1928.

1950 invigdes Hallevi som Hallevi Motorstadion. Under 50 och 60-talet kördes här speedway med dragplåster som VargOlle och med  Kaparna som drog höga publiksiffror. Över 6000 personer sägs rekordet ligga på.
En annorlunda anekdot som Urban Lidrot berättade mig inträffade i slutet av 50-talet. Det var dags för finuppträde i form av boxningsmatch. Det var inte vem som helst som skulle komma utan hela Sveriges Ingemar Johansson som skulle boxas mot Gunnar 'Silver Gunnar' Nilsson. Det var en riktigt fin och solig dag. Publiken stod och väntade på de båda boxarna. Fint väder tyckte även de båda boxarna att det var och att de hann med att sola vid sjön Öresjön på vägen till Hallevi. Publiken blev otålig när boxarna aldrig dök upp. De trodde att föreningen hade lurats om boxningen och krävde pengarna tillbaka. Till slut kom då de båda boxarna fram till Hallevi för att boxas. Men då möttes de av klubbens ordförande som inte var direkt blyg och sa.
- Hit kommer man inte för sent, så här blir ingen boxning. Klubben krävde skadestånd och fick lite plåster på såren för den inställda höjdpunkten.

Urban Lidrot som guidat mig runt på Hallevi visar upp klubbhuset. Precis som i andra klubbhus så hänger det även här en mängd med vimplar från olika motstånd. Men i en glasmonter så finns också minnena av en f.d. spelare som spelade 1000 matcher för klubben.
Hallevi och andra fina gamla idrottsplatser kommer ni även kunna finna i boken 'Idrottsplatsen i våra hjärtan' som jag tillsammans med Ronald Åman och Göran Willis jobbar med. Boken kommer ut till hösten 2016.

Tack till Urban Lidrot, Överlida
Bildkälla för de svartvita bilderna är Mjöbäcks GF jubileumsbok 1936-1986

Fakta

Förening
Högvads BK
Bildad
2001. Samanslagning av Mjöbäcks GF 1936, Holsjunga IF 1926
Dräktfärg
Gul tröja, blåa byxor , gula strumpor.
Idrottsplats
Hallevi
Invigd
1950
Publikrekord
Från speedwaytiden, 5000-6000
Serie
2016: Herr; Div.5 södra Västergötland
Ort
Mjöbäck
Kommun
Svenljunga
Landskap
Västergötland
Invånare
Holsljunga 255 (enligt SCB 2005), Överlida 525 (enligt SCB 2010) och Mjöbäck 294 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Hallevi ligger utmed väg 154 mellan Överlida och Mjöbäck.

Tid för besök
Oktober 2015

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här