Hällgärdan

Åkullsjön

Mellan Robertsfors och Botsmark, ungefär i mitten av Västerbotten, hittar vi byn Åkullsjön. Här hittar vi också ett av Västerbottens bästa lag i Futsal. Ja, inte bara ett av Västerbottens bästa utan till och med ett av Sveriges främsta. Åkullsjöns damer ger nämligen Umeå IK full huggning när det gäller futsal. Säsongen 18/19 var det Umeå IK:s Therese Kapstad som gjorde skillnaden med sina fem fullträffar mot Åkullsjön i slutspelet. Något som gav resultaten 3–3 hemma och 3–4 borta. Åkullsjön utslaget med minsta möjliga marginal. 2008 tog IFK Åkullsjöns damer brons i SM efter att ha betvingat Kumla i tredjeprismatchen efter straffar. 2015 var det dags igen, då laget återigen nådde bronsmatchen. Den gången var det Gauthiod som fick se sig besegrade med 6–1 av västerbottningarna.

Men om vi övergår till fotbollen, så spelades den på Hällgärdan. En plan som klubben köpte 1948, två år efter att idrottsföreningen hade bildats. Först 1979 är planen fullstor, 100 x 60 meter. Från 1950 och nästan 30 år framåt mätte planen 95 x 52 meter. 1994 anläggs gräsplanen. Det är också efter det som Åkullsjön börjar göra väsen av sig.

Åkullsjöns herrar inledde sitt serieäventyr 1952, i division 6. Det är också främst i sexan och femman som herrarna har fört sin tillvaro genom åren. Åkullsjöns damer kommer igång 1972, och växer med tiden till ett riktigt starkt lag. 2001 kliver laget upp till division 3, och "Åshöjden-sagan" är på väg att formas när laget går upp till tvåan redan nästa sommar. Klubben etablerar sig i tvåan, men ett mellanår 2005 degraderas laget till trean. Åkullsjön bokar omgående in returbiljetterna till division 2. Men det skulle komma mer. 2014 kom då det historiska året då IFK Åkullsjön vann division 2 Norra Norrland Syd och avancerade till Division 1 Norrland. En enorm bedrift av den lilla byn!


IFK Åkullsjön 2015

Äventyret i ettan blev två säsonger. IFK Åkullsjön flög in som en stormvind i serien. Det började med 4–1 borta mot Burträsk, och fortsatte av bara farten med 8–1 i hemmapremiären på Hällgärdan mot Krokom/Dvärsätt. Laget var obesegrat i nio omgångar, och ledde faktiskt ettan ett tag. I den tionde omgången så kom nykomlingarna ner på jorden med ett brak: 0–12 mot Assi IF, ett lag som slutligen blev tvåa strax bakom Umeå Södra FF som gick upp i Damallsvenskan. För Åkullsjön slutade säsongen med en sjundeplats. På hemmamatcherna var det man ur huse som gällde. T ex var det 137 betalande åskådare när Umeå Södra gästade Hällgärdan i en match som slutade 0-0, detta i en by där invånarantalet 2015 var 152!

Efter två säsonger i ettan blev laget nedflyttat, och efter det följde en säsong i division 3 innan representationslaget fick kasta in handsken. Även herrlaget röner samma öde när laget 2018 (som sammanslagningen Åkullsjön/Bygdsiljum) lämnar med en sjundeplats i division 5 Mellersta Västerbotten. Men i futsal förs IFK Åkullsjöns fana högt, och vi hoppas att det äventyret fortsätter och leder till fler framgångar.

Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Tack till IFK Åkullsjön för historik och lagbild
Resultat och publiksiffror hämtade från Svenska fotbollsförbundet

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
IFK Åkullsjön
Bildad
29 april 1946
Dräktfärg
Blå/Blå/Blå
Idrottsplats
Hällgärdan
Invigd
1994 (nyomläggning till gräs)
Publikrekord
Serie
Senast i div 3 Norra Norrland (dam) 2016, och div 5 Mellersta Västerbotten (herr) 2018
Ort
Åkullsjön
Kommun
Robertsfors kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
152 (SCB 2015)
Tid för besök
Juni 2019