Haraldsängen

Gottne

Ute på den ångermanländska landsbygden hittar vi föreningen Annorlunda i form av Gottne IF. I en bygd med gamla anor, så långt tillbaka som till den yngre stenåldern, så har fotbollslaget precis avslutat säsongen 2019 med en fin sjundeplats i divison 2 Norrland. Anorna från stenåldern? Jo, det har bland annat hittats pilspetsar av flinta som härrör från ca 3000 år f Kr.

I Gottne bor det ca 200 personer, och det lär vara en av de mindre orterna som spelar på så hög nivå som division 2. Laget består i stort av spelare från närområdet och nyanlända. Gottne IF erbjuder alla som vill en plats i deras verksamhet för att öka folkhälsan, livskvalité och känslan av tillhörighet, som de själva skriver i sin verksamhetsidé. De har tagit ställning mot rasism, betonar att alla ska bemötas med respekt, oavsett bakgrund, hudfärg, etnicitet eller kön så att alla ska känna sig välkomna. Deras verksamhetsidé finns i sin helhet här: https://www.svenskalag.se/gottneif/sida/64476/verksamhetside

Hemmaplan heter Haraldsängen, och så har namnet varit sedan sommaren 2002 då klubben firade 70-årsjubiléum. Planen är döpt efter en legend i Gottne, Harald Östman. Han hade varit aktiv i klubben från det att den bildades 1932. På den tiden var underlaget grus och sten, och målen bestod av två pålar med ditspikad ribba. Idag är det gräs, och mer moderna målburar. Harald, som var född 1913, hade sitt första uppdrag som lagledare för pojklaget samma år som klubben bildades. Han var sedermera genom åren både kassör och domaransvarig, och engagerad i såväl motionsdans som bingo. Att Gottne IP så småningom blev Haraldsängen föll sig naturligt. En välförtjänt hedersbetygelse. Han fick 1992 den högsta utmärkelsen en idrottsledare kan få i Sverige, Svenska Fotbollsförbundets guldmedalj. Harald avled 2007, i en ålder av 94 år.

Genom åren har Gottne i stort figurerat på lägre nivå i seriesystemet, divison 5 och 6. Så sent som 2013 debuterade Gottne i division 3, men högre höjder skulle snart nås. 2018 uppstod en vakant plats efter Morön i division 2 Norrland. Gottne, rankat som näst bästa division 3-lag efter Kalix, tackade ja till friplatsen i tvåan efter att Kalix avböjt. Gottne har inte varit någon blyg nykomling. Tvärtom. Laget har etablerat sig i mitten på tabellen, med en niondeplats första säsongen och en sjundeplats sommaren 2019. Vi hoppas på en fortsatt fin utveckling både på Haraldsängen och för Gottne IF.

Tack till Mats Falck, ordförande och ass. tränare i Gottne IF.
Klubbmärket hämtat från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Gottne IF
Bildad
1932
Dräktfärg
Grön/grön/grön
Idrottsplats
Haraldsängen
Invigd
2002, nyinvigning
Publikrekord
1029 hemma mot Brommapojkarna i svenska cupen
Serie
Division 2 Norrland (2019)
Ort
Gottne
Kommun
Örnsköldsvik
Landskap
Ångermanland
Invånare
191 (SCB: 2018)
Tid för besök
September 2019