Hedavallen

Axelfors

Jag fick tips om Hedavallen via en väns hemsida http://fotbollsplaner.blogspot.se/ . Utan hans vägbeskrivning hade det varit i stort sett omöjligt att hitta till Hedavallen.
Här är hans beskrivning.
- I Svenljunga tar du väg 154 mot Falkenberg efter 8 kilometer kommer du till ett samhälle som heter Axelfors kör i genom detta tråkiga samhälle och sväng höger mot Falkenberg. Kör upp för en backe och när du kommer upp på en lång raksträcka skall du spana in till vänster där ligger planen.
Jag kan bara hålla med, Axelfors var verkligen ett mindre roligt samhälle.

Hedavallen var säkert en typisk byidrottsplats som existerade för 50-60 år sen. En enkel plan av sämre underlag som bara fick se fotbollens ljus under en kortare period. Omklädning skedde i ett hus som byggdes på platsen . I mitten av 50-talet förbättrades planen då den lutade kraftigt men fotbollen lades ner i slutet av 50-talet då det blev problem med spelarmaterial.
Idag är det som en gång var fotbollsplanen åker och vid mitt besök så var stanken inte direkt fotbollsrelaterat utan mer doft av gödsel. Av någon anledning så står ena målet kvar. Helt underbart vill jag säga !!!

Målvakten ute för att plocka bollen, bakom honom täcker backen Grahn så gott han kan.

Byborna som låtit målet sitta kvar tror varje vinter att målet ska ge vika men det verkar vara en riktig seg en.
Att dömma av ögonmåttet så såg ytan ut att vara en fullstor plan vilket på 40-50talet inte var så vanligt.
Hedavallen invigdes 1942. Året innan hade man börjat skogsavverkning och stubbarna som blev kvar såldes som bränsle under krigsåren. Det gav fin inkomst till klubbkassan i Revesjö IK.
Revesjö IK bytte sedan namn till Axelfors IK. Sen höll laget i gång till 1959 . Axelfors är för övrigt en f.d. järnvägsknut som ligger utmed floden Ätran.
Det fanns även ett damlag bestående av damer som jobbade på syfabriken i Axelfors. Dock spelade dom aldrig i någon serie.
Det kan tilläggas att planskötslen var i det allra miljövänligaste man kunde tänka sig. Enligt en berättelse så fick spelarna börja med att fåsa undan fåren från planen. Det var nämligen fåren som skötte gräsklippningen ;)

De båda klubbarna ligger med andra ord i botten i maratontabellen över lag som deltagit i Västergötlands distriktserier.
Axelfors IK. Plats 425/464. Med raden.
2 säsonger. 30 matcher. 9 vinster. 2 oavgjorda. 19 förluster. 52-99. 20 poäng
Revesjö IK. Plats 443/464
1 säsong. 18 matcher. 4 vinster. 2 oavgjorda. 12 förluster. 39-50. 10 poäng

Källa: Västgötafotbollens 1900-talshistoria.
Källa: Revesjö Hembygdsförening.

Om någon har mer info om någon av klubbarna som använt Hedavallen så får ni gärna kontakta mig. Jag saknar bl.a. tröjfärger för båda lagen.

Fakta

Förening
Axelfors IK, Revesjö IK
Bildad
Axelfors IK Ca 1950. Revesjö IK 1941
Dräktfärg
?
Idrottsplats
Hedavallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Axelfors IK :Nedlagt, lag senast 1958 . Revesjö IK: Nedlagt, lag senast 1956. Därefter namnbyte till Axelfors IK
Ort
Axelfors
Kommun
Svenljunga kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
54 (enligt SCB 2005)
Hitta hit

- I Svenljunga tar du väg 154 mot Falkenberg efter 8 kilometer kommer du till ett samhälle som heter Axelfors kör i genom detta tråkiga samhälle och sväng höger mot Falkenberg. Kör upp för en backe och när du kommer upp på en lång raksträcka skall du spana in till vänster där ligger planen.

Tid för besök
April 2012