Hedevallen

Öxnevalla


 

Öxnevalla ligger nästan sist. Ja, i alla fall när man tar fram en rejäl svensk vägatlas och slår fram registret. För längst bak bland dom sista namnen finner vi den lilla kyrkbyn som ligger 25 km söder om Kinna i Västergötland. Endast en by vid namn Öxnäs, väster om Säve och en sjö vid namn Öxsjön söder om Lerum står efter Öxnevalla i bokstavsordningen i Motormännens vägatlas från 2012. 
IFK Öxnevalla bildades 1955, således så ingår föreningen i den blåvita IFK familjen. Mark hade upplåtits av markägaren på heden strax öster om kyrkan, därav fick idrottsplatsen just namnet Hedevallen. När den 41:a säsongen (1996) för herrlaget var färdigspelad så tog man de tråkiga beslutet att avveckla laget. Men istället för nedläggning så blev det flick och damfotboll för hela slanten . Fem senare (år 2001) så blev IFK Öxnevalla utsedda som årets IFK förening. Säkerligen något som gladde föreningen och den lilla byn. 

Motiveringen löd: 
Öxnevalla ligger i Västergötland, ett litet samhälle i Marks kommun nära Kinna på gränsen mot Halland. En unik IFK-förening finns i byn, för fem år sedan balanserade föreningen på en skör tråd, men några idogt arbetande ledare tog då över och beslutade att enbart ha flick/damfotboll på programmet. 
IFK Öxnevalla har nu sex flicklag med över 100 aktiva ungdomar. Ett damlag som nu siktar mot stjärnorna och som 2002 spelar i div 3. Flera nyförvärv har lockats till IFK Öxnevalla. 
Källa http://www.ifkcs.org/forening/forening.php 
Fotbollen på damsidan lever vidare på Hedevallen men nu med kombination med Svansjö (här ingår även Älekulla och klassiska Öxabäck). Och i serien i år blir det med 9 manna. 

 
Urban Lidrot, mångårig spelare och tränare i bygden förmedlar två härliga minnen: 
- I Öxnevalla upplevde jag i min tidiga ungdom att hemmalaget innan matchen värmde upp med en runda i skogen bredvid planen. Det är nog enda gången jag upplevt något sådant. Det var ju trots allt div. 6.Vid en match mellan mitt lag Mjöbäck och hemmalaget Öxnevalla blev detta lag tilldömt en mycket tveksam straff som avgjorde matchen. Domaren i matchen var en duktig sådan men hade problem med spelare som hade en annan uppfattning än han. I duschrummet efter matchen stod han och skröt om domslutet och vi unga spelare tordes knappt protestera. Då trädde våran mittback in och han var en riktig kraftkarl med kroppshydda som var enorm och han gick fram till domaren och sa  
- Det var en kompensationsblåsning.  
Den tidigare så redige domarens underläpp började darra och han försvann omgående till sitt domarrum och vi unga spelare log i mjugg. 

Öxnevalla är som sagt en kyrkby och idrottsplatsen Hedevallen ligger bara 1 km från kyrkan. 
Utmed en mindre asfalterad väg norr om kyrkan svänger vi höger in på grusparkeringen vid Hedevallen. Den västra kortsidan ligger precis utmed vägen. Det är andra gången som jag är här på besök. Vid mitt första besök hösten 2015 så var det betydligt mer skog runt omkring. Lite svårt att förstå att det är samma idrottsplats. Själv föredrar jag mer lummiga idrottsplatser med mycket skog tätt inpå. Hängräcke, enkla bänkrader, naturen tätt inpå och sen en kiosk. Det här är riktig mysigt. När man läser Urbans berättelser ovan om uppvärmningen i skogen så kan man nästan se ett tiotal spelare springa kors och tvärs mellan tallarna, hoppa över stenar, stockar och hoppas kunna undvika att snubbla över rot och skada sig. Men allt roligt måste det sett ut för motståndarna och publiken. 
 
Vilken är din favoritbakgrund ?
 
Inför varje idrottsplatspresentation på hemsidan så eftersöker vi varje gång anekdoter minnen. På Facebook skrev Arne 
- Min hemmaplan 433 A-lagsmatcher, 10 år som A-lagledare, 26 år i styrelsen, ungdomsledare o spelare, var där lika mycket som hemma. 
Utan eldsjälar här så stannar Idrottssverige . Hatten av för dig Arne !!

Tack till Ingemar Berg http://klubbmarken.com/ , Urban Lidrot (Överlida). Besök hans idrottsplatssida http://fotbollsplaner.blogspot.com/

Fakta

Förening
IFK Öxnevalla
Bildad
29/8-1955
Dräktfärg
Blå tröjor, blå byxor, blå strumpor
Idrottsplats
Hedevallen
Invigd
Osäkert, troligen slutet 1950-talet
Publikrekord
Serie
2021: Dam, division 3 södra Västergötland. Herr, nedlagt sen efter säsong 1996
Ort
Öxnevalla
Kommun
Marks kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
Öxnevalla socken, 405 invånare
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2020