Helgenäs IP

Helgenäs


Bilderna tagna av Hans Källgren, Totebo

Precis som förra uppdateringen i Hummelstad så är detta ännu en övergiven liten idrottsplats. Vi tar oss från Hummelstad ca 35 km norr utmed kusten till det lilla samhället Helgenäs som ligger vid den vackra Syrsaviken strax söder om bruksamhället Edsbruk.

Föreningen Helgenäs IF bildades 1943. Liksom andra föreningar så sysslade man inte bara med fotboll utan även andra sporter såsom Bandy och Friidrott. Sejouren som fotbollsförening varade i 35 år fram till 1978 då man spelade sin sista säsong. Slutsäsongen så kom laget nästsist i Div. 6 Västervik. Det var alltid i lägsta serien som laget höll till förutom en säsong, 1970 då man spelade i div. 5 efter att ha vunnit sexan året innan. Men det blev bara en säsong i femman sen blev det returbiljett till sexan igen.

Av planen idag återstår ingenting förrutom en vildvuxen äng, inte ens målen finns kvar. Det enda som bevisar att det pågått någon idrottsverksamhet här är skalet av den gamla kiosken, ett par bänkar och entrégrindarna. Men förr när det var match på Helgenäs IP så kunde även spelarna få njuta av tåget som susade förbi längs den norra långsidan.

Tack till Hans Källgren för bilder och historik.
Kenneth Norell för statistik.

Fakta

Förening
Helgenäs IF
Bildad
1943
Dräktfärg
röd tröja, vita shorts, ? strumpor
Idrottsplats
Helgenäs IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Nedlagt sen 1978.
Ort
Helgenäs
Kommun
Västerviks kommun
Landskap
Småland
Invånare
125 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Helgenäs når man genom väg E22 om man kommer söderifrån (Västervik). För att komma till det som en gång var idrottsplatsen så ska ni ta er till reningsverket. Svänger ni in vid den första avfarten så kör ni igenom samhället (havet har ni på er högra sida). När ni kommer till en T-korsning så svänger ni höger in på Sundby (passerar då resterna av den upprivna järnvägen). Ta därefter direkt vänster och följ vägen till reningsverket. Planen ligger sen ca 100 meter västerut. Ni kan också zooma in på kartan på Smålandssidan i menyn.

Tid för besök