Hjortheden

Hjorted


Här får ni ännu en dos med idrottsplatsnostalgi från den småländska landsbygden. På en av 2010's varmaste dagar var jag på väg hem från Västervik körandes i min svarta V70 med icke fungerande AC. Istället för att köra den något tråkigare vägen direkt mot Vimmerby valde jag en något längre väg genom ´skogen´ istället. På så väg fick jag även möjligheten att bekanta mig med lite nya idrottsplatser. Först blev det stopp i Ankarsrum på Bruksvallen och den gamla bandybanan som AG90 spelade på. Visserligen är det inte så mycket bandykänsla när man ser en dammig grusplan en stekhet sommardag men det är i alla fall en idrottsplats. Därefter bar det längre ut på landet med stopp på Hjortheden (Hjorteds GoIF), Tunhamra (IFK Tuna), Ekensved (SK Lojal) samt kiosken i Vena för en svalkande glass + dryck. Det är tur att det fortfarande finns en del skog kvar i Småland även om stormarna Per och Gudrun drog ner en del, det ger i alla fall lite skugga ibland.

Samhället Hjorted i Västerviks kommun hade fram till år 2000 ett eget lag i seriesystemet. Men därefter så slogs man ihop med grannsamhället Totebo. Minskande invånarantal och svårigheten att rekrytera spelare är ett vanligt fenomen ute på landsbygden.
1935 bildades föreningen och till en början så spelade man på en mosse.
I mitten av 40-talet undersökte föreningen möjligheten om att anlägga en ny fotbollsplan då den gamla planen som kallades för Slanthällsmossen inte var direkt spelduglig.
Hjortheden invigdes 1952 med en match mellan Smålands storheter Kalmar FF och Jönköpings Södra IF. Ca 2200 kom på invigningen.
På dagens matcher i division fem kommer ett 70-tal åskådare vilket ungefär är ca 10 procent av den totala invånarantalen i de båda samhällena.
I och med att idrottsplatsen ligger utanför Hjorted så är det mycket skog runt omkring planen. Blir alltid en fin inramning.
Idrottsplatsen ligger på vänster sida utmed vägen från Hjorted. Den grönvit målade lilla entrékuren är det första som vi ser vid parkeringen.
Därefter på huvudsidan finns ett fint inslag av en liten träläktare som är placerad snyggt jämte det lilla stenberget. Från den ges en fin utsikt över planen. Bortanför läktaren finns klubbhuset som även det är målat i grönt och vitt. Vi kan summera detta med ännu ett besök på en mysig och välskött liten idrottsplats.

För den som är nostalgikär så finns för övrigt ett Mopedmuseum i Hjorted. Läs mer på deras hemsidahttp://www.veteranmoped.se

En mer utförlig historik om klubbens historia finns på Hjorteds GoIF

Tack till Conny, Hjorteds GoIF för historik och de bilder som inte är mina.

Fakta

Förening
Hjorteds GoIF
Bildad
1935
Dräktfärg
svart tröja, svart byxa, svarta strumpor
Idrottsplats
Hjortheden
Invigd
1952
Publikrekord
Till invigningen 2200 i match mot Kalmar FF
Serie
Serie 2014 (a-lag): Herr; Div. 5 Småland Nordöstra (med Totebo IF)
Ort
Hjorted
Kommun
Västerviks kommun
Landskap
Småland
Invånare
324 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Samhället Hjorted ligger ca 11 km söder om Ankarsrum i Västerviks Kommun. Väl inne i Hjorted, kör igenom samhället och över bron. Efter bron ligger Hjortheden ca 1 km på din vänstra sida (precis när du tror du kört för långt).

Tid för besök
Juli 2010