Högfors IP

Högfors


Ej besökt. Bilder och info är inskickade av Kenneth, Fagersta.

Högfors IF började med seriespel redan år 1931 och höll på fram till 1983 innan den lades att vila. Men sen fick man liv i klubben igen och startade 1992 och som egen förening höll man på fram till 2009. Till denna säsong gick man ihop med Norberg och bildade således Norberg-Högfors FK.

Kenneth som skickat in bilderna skriver:

-Högfors är ett gammalt brukssamhälle ca 7 km från Norberg i Norbergs kommun. Som mest hade Högfors ca 350 invånare på 30-40 talet då hyttan var i full gång. Nu finns några få bofasta, sommarstugor, hyttruiner och en gammal nedlagd järnvägsstation i gott skick. Högfors hade fotbollen i form av Högfors IF och närbelägna Karbenning hade hockey in på 60-talet.

Ser inte ut som idrottsplatsen används för seriespel längre, fungerar säkerligen bara som träningsplan. Bara att hoppas att den bevaras.

Någon gång ska jag ta mig upp dit och fotografera den.

När man är ute och söker på nätet från andra delar från avlånga Sverige är det inte lätt att ha koll på alla småställen. Det fick jag erfara när jag sökte på Högfors och hamnade på en hembygdsförenings hemsida som hade bilder på Högfors IF:s hemmaplan ‘Björkliden’.

Antingen hade Kenneth som skickade in bilderna inte koll på vad idrottsplatsen hette utan bara döpt den till IP eller så hade hembygdsföreningen fel. Det visade sig att sidan jag kom in på var till ett annat Högfors. Även det från Västmanland. Fotbollsföreningen gick dock under namnet Högforsbruk IF men tillhörde under sin existens Örebrolän Fotbollförbund.

Värt att notera; Högforsbruks IF spelade från 1945-1990 och är sen dess nedlagt. Med andra ord, ytterligare en liten klubb som fått lägga ned. Värt att forska vidare på.

Tydligen var jag inte den första som tagit fel på detta. Kenneth skriver:

– Det här hände för ganska många år sedan då Västeråslaget Syrianska IF Kerburan, som nu spelar i division 1 Norra dom hette då Kerburan SK, skulle möta Högfors IF i Norbergs kommun i div. 6 eller 7.

Men när dom kom fram så fanns det inga motståndare, publik eller någonting, dom träffade väl någon representant för Högfors IF och kom då fram till att dom hade åkt till fel Högfors dom hade hamnat i Högfors i Örebro Län inte i Västmanlands Län. Matchen fick spelas vid ett senare tillfälle.

Det som gör det lite mer komplicerat är också att Norra delen av Örebro Län där Ljusnarsbergs kommun ligger hör till landskapet Västmanland.

Fakta

Förening
Högfors FK
Bildad
1931
Dräktfärg
röd/vit
Idrottsplats
Högfors IP
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Som egen förening, senast 2009. Därefter sammanslagning fram tills 2013 med Norberg
Ort
Högfors
Kommun
Norberg kommun
Landskap
Västmanland
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök