Hulåns IP

Hulån

Färden går genom Dalarna, och när lilla Hulån passeras syns plötsligt en mycket vacker entré till en idrottsplats. Trots att regnet ligger i luften är det en självklarhet att stanna av. Det är en gemytlig känsla att traska in på Hulåns IP. En välskött idrottsplats med en viss nostalgisk doft av äldre tider.

Året var 1932 när Hulåns Idrottsförening bildades. Som första paragraf i stadgarna plitades följande text ned: ”Föreningen har till syfte att öva olika idrotter, höja intresset för dessa, som genom övandet giva en kraftig och sund kropp samt verka för sund kamratanda”. Först var tanken att klubben skulle heta Idrottföreningen Kamraterna Hulån, men det motsatte sig ordföranden i Dalarnas idrottsförbund och påpekade att ”Vissa olägenheter voro förknippade med namnet Kamraterna”. Namnet blev då Hulåns IF.

Hösten 1934 påbörjades arbetet med bygge av idrottsplatsen, detta sedan föreningen hade köpt mark av Korsnäs för 1000 kronor. Pengar som klubben fick låna av Erik Eriksson, föreståndaren på Konsum.

Skidor är den sektion som nått störst framgång. En viss Gunde Svan vann DM-tecken 1974 och 1976 i Hulåns färger, detta innan han lämnade för Dala-Järna IK. Genom åren har Hulåns aktiva fixat medaljer i både OS, VM och SM. Gunnar ”Hulån” Larsson är nog att betrakta som klubbens främste genom tiderna. ”Hulån” Larsson vann SM-guld i både junior- och seniorsammanhang. I samband med de olympiska spelen i Grenoble (som även räknades som VM det året) blev det brons på 15 km, och silver på stafetten 4x10 km. Vid OS i Sapporo 1972 var han snöpliga 83 hundradelar från bronset på 30 km. Klubben har även haft framgångar i skidorientering. Det spelades också bandy i Hulån, något som troligen upphörde efter vintern 1937.

Genom åren har Hulåns IF i stort sett kämpat antingen i femman eller sexan. Tre säsonger har laget spelat i fyran. 1957–58 vann Hulån femman och gjorde 1959 sitt första besök i fyran. Sejouren blev ettårig, men derbyt mot de blivande seriesegrarna Vansbro AIK blev minnesvärt. Hela 1052 personer letade sig till Hulåns IP den 10 juni, ett publikrekord som än idag står sig. Hulån kämpade tappert, men föll med 1–2. Hulån fortsatte de närmaste åren att vara ett topplag i femman, och 1965 tog laget på nytt klivet upp till fyran. 1966 ledde Hulån serien vid sommaruppehållet, men på hösten tappades stinget. En fin 5:e plats skulle det dock bli, och det är den bästa placeringen genom tiderna för Hulåns IF.

Hulån kämpade vidare genom åren, och 2003 var det dags för finfrämmande på Hulåns IP. Det var självaste IK Brage som gästade i Sparbankscupens final, något som skulle avgöras över två matcher. Brage, som samma år vann Division 2 Södra Svealand i överlägsen stil, hade gått fram som en ångvält. 41 gjorda mål på fyra omgångar i Sparbankscupen. Men på Hulåns IP blev det grus i maskineriet. Erik Kapinga-Jansson gjorde fyra mål för sitt Hulån, i en match som slutade 4–4. Men ska man tro reportaget hos Dalarnas Tidningar var det inte alls någon fotbollsfest, enligt Brage…

https://www.dt.se/artikel/brage-vill-satta-hulan-pa-plats

I returen satte Brage Hulån på plats, segrade med 10–2, och vann finalserien mot Hulån med totalt 14–6. Hulån, som 2003 blev fyra i divison 5 Norra Dalarna, klarade sig alltså bättre i dubbelmötet mot Brage än vad Jönköping Södra gjorde mot Brage i kvalet till Superettan. Brage segrade i kvalet med totalt 9–0 (4–0 borta och 5–0 hemma) mot Jönköping. Hulån förlorade visserligen med totalt åtta bollar sett över två matcher, men åtta bollar är färre än nio. Och den där matchen på Hulåns IP, den där dagen när David luggade Goliat då Hulån kryssade mot Brage, den hade jag gärna velat se på plats.

Men det är inte bara IK Brage som haft det kämpligt på Hulåns IP. Daniel Strand minns ett par tuffa duster mot Hulån med sitt Grycksbo IF. Bland annat en gång när det uppstod handgemäng på mittplan.
-E
xtremt enögd publik... tro det eller ej så gjorde jag nog mål där... vill nästan minnas att målburen var "70tal"... med en U-båge vid ribban..
Heta känslor finns det i fotbollsvärlden, oavsett om det är i Milano, Barcelona eller i Hulån...

Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com
Ett tack till Hulåns IF för klubbfakta

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Hulåns IF
Bildad
1932
Dräktfärg
Grön/Grön/Grön
Idrottsplats
Hulåns IP
Invigd
1934
Publikrekord
1052 personer, Hulån - Vansbro AIK, div 4 Dalarna Norra 1959
Serie
Division 6 Norra Dalarna (2020)
Ort
Hulån
Kommun
Vansbro
Landskap
Dalarna
Invånare
293 (SCB 2019), siffran omfattar bebyggelse i Skålö, Hulån, Ilbäcken och Duvnäs.
Tid för besök
Sommaren 2019