Hyltamalm

Fågelfors


Bruksorten Fågelfors är orten som du sällan kommer till såvida du inte har något ärende dit för orten ligger verkligen avskuret inne i skogen utanför Högsby. Precis som många andra orter småorter från Småland som är med på idrottsplats.se så har även Fågelfors en neråtgående befolkningsutveckling. Sen mitten av 80-talet när Fogelfors-Hus gick i konkurs har befolkningen minskat från ca 750 till dagens ca 420. Men orten är levande med affär, museum, skola, restaurang, folkpark och ett fotbollslag med en fin idrottsplats.

I samband med en semesterutflykt till nostalgimuseet i Fågelfors under en varm julidag så passade jag på lite snabbt att åka bort till Hyltamalm. Jag valde verkligen rätt väg i korsningen (se ovan) annars hade jag säkerligen missat den oerhört vackra entrén som gjorde att jag fick ytterligare en dos svensk fotbollsnostalgi i mig. Tack Fågelfors för det ! Dessvärre blev fotostoppet ganska kort, därav lite färre bilder än normalt.

Entrén är verkligen vacker och speciell, dessutom i kombination med det röda staketet och dom små flaggstängerna som hänger lite snätt uppåt från entrétaket. Innanför grinden möts vi av planen som omges av ett hängräcke som sträcker sig större delen runt planen. Hyltamalm är en mysig och välskött idrottsplats. Hoppas bara den fina entrén får stå kvar.

Det var den store brukspatronen i byn som tog med sig fotbollen ifrån England. Innan Fågelfors IF bildades hade det funnits fotbollslag på orten sen 1908.
Hyltamalm invigdes 1951 dessförinnan så spelade man bl.a. på Stallplanen vid herrgården.
Genom åren har det spelats flera matcher som lockat storpublik. Bl.a. till invigningen av Hyltamalm 1951 kom ca 2000 för att se Fågelfors möta allsvenska Jönköping Södra IF. Tio år senare kom IFK Norrköping på besök i samband med att en Fågelfors spelare hade gått till IFK. Andra lag som kommit på besök är bl.a. Örebro SK och Kalmar FF.
Bästa säsongen för Fågelfors är 1982 då man kom fyra i div.4 . Säsongen innan dess hade man vunnit div. 5 på makalösa 40 poäng av maximala 44 poäng. I derbymatcherna mot Högsby IK kom det totalt 1400 personer på besök i dom två matcherna.

Det finns en välskriven historia om klubben att läsa på denna sida
Jag hade tänkt rekommendera ett besök på nostalgimuseumet i Fågelfors men när jag googlade efter adressen så fann jag att den hade stängt igen förra sommaren p.g.a. personalbrist. Synd, annars hade den säkert väckt många gamla minnen i form av leksaker.

Fakta

Förening
Fågelfors IF
Bildad
1925
Dräktfärg
 röd tröja, vita shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Hyltamalm
Invigd
1951
Publikrekord
Invigningen, 2000 personer, match mot Jönköping Södra
Serie
2014: Herr; Div. 4 nordöstra Småland
Ort
Fågelfors
Kommun
Högsby kommun
Landskap
Småland
Invånare
424 (enligt SCB 2010)
Hitta hit

Fågelfors ligger i avbefolkningskommunen Högsby i Småland. Kommer ni från väg 37, kör in i samhället och ta vänster in på Bruksgatan. Följ den tills du kommer till en T-korsning. Här finns två val, antingen tar ni höger och därefter vänster in på Hyltastigen. Då kommer ni till klubbstugan, kanske är ett bättre val om du är här för att spela. Däremot om du tar vänster så kommer man till den gamla entrén med HÖG fotbollskultursnostalgi !

Tid för besök
juli 2010