Idrottsparken Västerby Götene

Götene

Månstrålen från Götene

Efter en kort avstickare väster från E20 mellan Skara och Mariestad så kommer vi till tätorten Götene. En ort som ligger vackert vid platåberget Kinnekulle (även kallat ‘det blommande berget’). I Götene bor ca 5 000 personer, en siffra som varit ganska så stadig de senaste 30 åren +- några hundra personer i differens.
 
I centrala Götene alldeles intill Brännaskogen hittar vi Idrottsparken Västerby. Idrottsplatsen invigdes 1954 men föreningen Götene IF är ytterligare 30 år äldre och firar alltså i år (läst 2024) hela 100 år. Grattis säger vi från Idrottsplats.se! En som varit med i många år i föreningen är legendaren Kurt ‘Jocke’ Gillberg. Han började spela i Götene IF 1950 och höll på som spelare i hela 11 år. Därefter blev han lagledare i fyra år, domare i arton år samt hade styrelseuppdrag i 30 år. I samband med arbetet av boken ‘Idrottsplatsen i våra hjärtan’ fick jag äran att träffa ‘Jocke’ både på idrottsplatsen men också hemma hos honom där han visade oss sina urklippsalbum med mängder av minnen. När vi frågade ‘Jocke’ om speciella matcher på Västerby så nämner han framförallt två stycken.  Mötena mot Udinese och Malmö FF. 

Kurt 'Jocke' Gillberg på plats i läktaren. Tyvärr avled Kurt vintern 2023. 
Kurt Gillberg (1932-2023)

Månstrålen från Götene 
28 juni 1963 är ett datum som sticker ut i föreningens historia. Italienska storklubben Udinese kom på besök. Varför blev det just så undrar ni? Jo, från Götene kom Arne Selmosson. Han började i Göteneklubben Sils IF, gick vidare till Jönköping Södra där han öste in mål i allsvenskan under fyra säsonger. Hela 33 mål på 81 matcher från 1950-1954. Detta noterades från Italien och serie A-klubben Udinese i första hand. Han hamnade först i Udinese där han fortsatte att ösa in mål (14 mål på 34 matcher). Därefter blev det både Lazio och Roma innan han återvände till Udinese. I Italien blev det totalt 93 mål på 295 matcher från säsongen 1954-1964 för ‘Månstrålen’, ja det var Arnes smeknamn. Månstrålen grundade sig i att Arne ansågs "lysa upp laget" med sin blonda kalufs och laget blev ju tvåa i ligan den första säsongen där (1954-55).
Arne ville bjuda tillbaka till sin hembygd så det blev match mellan en lokal kombination och Udinese. Ett Udinese där även Kurre Andersson spelade. För Udinese spelade även den kände målvakten Dino Zoff men han skadade sig dessvärre på uppvärmningen. Den lycklige ersättaren blev istället Götene IF’s målvakt Leif Lindqvist som höll nollan för sitt ‘nya lag’. Matchen slutade 4-0 till italienarna inför ca 3500 åskådare, då nytt publikrekord. 1969-1971 var Arne spelande tränare i GIF och första säsongen vann man serien och blev klara för dåvarande division tre. Arne gjorde 1971, som 40-åring, en framträdande säsong i trean.
 

  • Götene IF bildas 1924
  • Västerby invigs 1954
  • 28 juni 1963 match mot Udinese
  • Svenska Cupen mot Malmö FF 8 november 2015

 

 

Nytt publikrekord. 
Alla rekord är till att slås heter det som bekant. Tack vare en seger i Svenska Cupen 2015 för Götene IF (div. 3) mot IFK Skövde (div. 2) med klara 4-1 blev belöningen ett möte mot inga mindre än svenska mästarna från 2014, Malmö FF. Mästarna vann med klara 5-0 men för Götene IF blev det en härlig dag med mycket folk. Nytt publikrekord då över 4 000 åskådare trängdes runt Västerby vilket resulterade i ca 250 000 kronor till föreningen. Det bör också tilläggas att matchen spelades på naturgräs, inte dåligt med tanke på att matchen spelades den 8 november. Det var ett för årstiden alldeles fantastiskt väder, närmast som en sensommardag.
Per Rehnlund som dömde matchen minns att det kändes som hela samhället var där och hjälpte till. Över 4000 åskådare gav matchen en fantastisk inramning och det blev säkert ett fantastiskt minne för alla på plats.
 
Entréportalen till Västerby består av en rödblå träbyggnad med texten ‘VÄSTERBY’ i vita stora bokstäver. En biljettkur på vardera sida och en grind i mitten. Det som sticker ut med idrottsplatsen är den ganska ovanliga takläktaren. Fem stora stående vita betongrör utgör stommen och taket är täckt av eternitplattor. Sittplatser i form av flertalet vita bänkar. Inget fabriksfabrikat här inte.  

Bonus till Göteneutflykten! 
Förmodar att ni redan har planerat in Götene till våren eller sommarens Sverigeresa. Västerby och Kinnekulle är då ett måste. Då kan denna lilla bonusgrej läggas på minnet. På Kinnekulle i Götene kommun bodde de som betraktas som Sveriges sista grottmänniskor, detta var under 1800-talet, och ända in på 1900-talets början. Parets grotta finns bevarad och är ett välbesökt turistmål.

Tack till Ingemar Berg klubbmärken.com. Per Rehnlund och Fredrik Larsson.

Vill du dela med dig av något minne härifrån.Hör gärna av dig till oss via mail.

Fakta

Förening
Götene IF
Bildad
1924
Dräktfärg
Blåvit randiga tröjor, blåa shorts, blåa strumpor
Idrottsplats
Idrottsparken Västerby
Invigd
1954
Publikrekord
4036 i Svenska Cupen 2015 i mötet mot Malmö FF
Serie
2024: Herr; Div 3 Nordvästra Götaland
Ort
Götene
Kommun
Götene kommun
Landskap
Västergötland
Invånare
5081 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från  svensk.fotboll.com

Tid för besök
April 2015

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här