Jörnsborg

Jörn

Det påstås att självaste Vladimir Lenin på sin resa genom Sverige 1917 ska ha övernattat i Jörn. Då tågen endast gick dagtid blev Jörn en övernattningsstation. På den här tiden fanns det hela sex hotell i stationssamhället Jörn. Huruvida Lenin kickade boll är oklart, och det lämnar vi därhän för nu ska vi fokusera på Jörn. Två år senare, 1919, såg Jörns Idrottsförening ljuset. Fotboll spelades på lägdor och det matchades flitigt mot lag från närområdet.

Det bestämdes att en idrottsplats skulle byggas, men vad skulle den kallas? En tävling utannonserades. Vid en dragning inför landsfiskal Eugén Lundberg i Jörn blev Ernst Nilsson i järnaffären den lycklige vinnaren. Som pris för det vinnande namnförslaget ”Jörnsborg” fick Ernst fri entré till idrottsplatsen för all framtid. Östen Hägerholt hade också föreslagit samma namn, och han drogs som nr 2 och förärades med fri entré till idrottsplatsen under ett års tid. Totalt hade 103 förslag inkommit, varav åtta personer hade föreslagit just namnet Jörnsborg. Juryn bestod av Henning Bergman, Erik Norrfors och Gunnar Lindgren.

En av de allra första matcherna i Jörn blev mot Norsjö IF. Norsjö cyklade de fem milen till Jörn. Under matchens gång sprang Norsjös Manne Olsson ihop med en spelare i Jörn och blev groggy. Som en boxare tog han räkning men reste sig innan tio. På den här tiden var det inte aktuellt att kliva av banan med befarad huvudskada, så Manne fortsatte spela. Efter att han sprungit runt ett tag hade han letat sig fram till lagkamraten Manasse Edenström och frågat: ”Åt vilket håll spelar vi egentligen?”. Hur matchen gick? Troligen ska Jörn ha vunnit matchen enligt en intervju som lokaltidningen gjorde med ovan nämnde Edenström långt senare.

Jörn har haft både herrlag och damlag i fotboll, men försvann tyvärr från fotbollskartan efter säsongen 2018 när herrlaget kastade in handduken pga spelarbrist. Jubileumsåret 2019 när Jörns IF firade 100 år firades alltså utan representationslag, men hoppet finns kvar för framtiden då man fortfarande har verksamhet för de yngre.

Största idrottsframgångarna i Jörn har inte skördats på fotbollsplanen. Jörn har en framgångsrik skidklubb i SK Järven som kom att fostra flera landslagsåkare. ”Lilljärven” Lennart Larsson är den mest namnkunnige som 1958 vann VM-guld i stafetten 4 x 10 km tillsammans med Sixten Jernberg, Sture Grahn och Per-Erik Larsson. Två år tidigare, 1956, var han med och vann brons på stafetten i Cortina d’ Ampezzo. Den italienska filmstjärnan Sophia Loren ville krama om den svenske skidstjärnan när han tjärade skidorna, och Lill-Järven blev så till sig att han lyckades fumla in tjära på filmstjärnans ena kind. ”Lill-Järven” vann inga individuella SM-guld, därtill blev Assar Rönnlund och Sixten Jernberg för svåra men tre SM-silver och två SM-brons vann han.

Ishockeylaget hade också goda framgångar och var ett erkänt lag i Västerbotten som spelade i division 2 under en tid när det var andradivisionen. Jörn fostrade ett antal goda ishockeyspelare och hade t ex 1961 tre man med i det västerbottniska tv-puck-laget som vann turneringen det året efter finalseger mot Värmland med 5-1. Jörns IF vann också DM-guld 1961

Jörnsborg har en fin och välklippt gräsmatta även om den just vid tiden för besöket var somrigt blommig. Hur som helst så står Jörnsborg redo att spelas på. Här finns det fortfarande goda möjligheter till en comeback om bara vilja finns. Måntro att batterifabrikens etablering i Skellefteå kan få den positiva vinden med sig till Jörn som också ger fotbollslaget vind i seglen att påbörja marschen uppåt i seriesystemet igen?

Fakta från gamla urklipp från Norra Västerbotten.
Tack till Ingemar Berg, klubbmarken.com.

Text och foto:
Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2022-01-14

Fakta

Förening
Jörns IF
Bildad
1919
Dräktfärg
Röd/röd
Idrottsplats
Jörnsborg
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast div 4 Västerbotten Norra (2018)
Ort
Jörn
Kommun
Skellefteå
Landskap
Västerbotten
Invånare
636 (SCB: 2020)
Tid för besök
Sommaren 2021