Jullevallen

Jävre

I de södra delarna av Norrbotten och Piteå kommun, där ligger Jullevallen som hör hemma i Jävre. Byn, som har anor mycket långt tillbaka i tiden, har inte längre något aktivt fotbollslag i seriespel, men möjligheten borde vara skaplig för en comeback. Jävre ligger nämligen vid E4, i ett mycket vackert läge ute vid havet.

Klubben bildades, som Jävrebyns IF, i augusti 1945. Men Jävrebyn hade redan deltagit i seriespel ett år på 30-talet, 1936–37 då de spelade i Piteåserien tillsammans med lag som Munksund/Skuthamn, Blåsmark, BK Kick och Öjebyn.

1947 köpte JIF mark av Julius Svensson, och klubben betalade 3500 kronor till "Julle". Där finner vi också förklaringen till namnet Jullevallen.

Idrottsföreningen anordnade kabaréer för att få in pengar, bl.a. för att kunna finansiera resorna till bortamatcherna. Under en period fick spelarna faktiskt själva stå för sin bussbiljett. Om det var anledningen till att det ibland var svårt att få ihop fullt lag framgår inte, men det kan ha varit en anledning. Supportrar som följde med spelarbussen kunde ibland få snöra på sig skorna, och dra på sig JIF-tröjan. Av den anledningen brukade laget ha med sig flera extra par med fotbollsskor i olika storlekar för att ”nyförvärvet” skulle ha bästa möjliga förutsättningar.

Jävrebyns IF spelade sin sista säsong 1965, och då hade de sedan 1946-47 (förutom ett uppehåll 1955 – 1959) huserat i Norrbottensserien klass 3, alltså division 6.

Jävre IF kliver in i seriespel 1976, och verkar likt Jävrebyn trivas rätt bra på den nivån under många år. Med ett uppehåll åren 1987 – 1995 har laget laddat om och klättrar snabbt i seriesystemet. 1998 debuterar Jävre i femman, och andra året på den nivån blir det serieseger. Äventyret i division 4, där Jävre bl.a. får möta en gammal storhet som Gällivare SK, slutar med en niondeplats. Men det blev bara en säsong i fyran. 2001 kommer inte Jävre till spel, utan börjar om i sexan 2002. Laget är med i ytterligare åtta säsonger, men 2010 avslutar (?) klubben med en niondeplats i division 5 Norrbotten Södra.

Klubben är med på ungdomssidan. Där råder samarbete under namnet Södra United, tillsammans med Blåsmarks SK och Hemmingsmarks IF.

För den friluftsintresserade, och inte minst historiskt intresserade, så rekommenderas en vandring längs arkeologstigen i Jävre. Det finns en kortare led på 2 km, och en längre på 7,5 km. Vandringen går genom vacker natur, och upp till vacker utsikt där. På vägen finns historiska lämningar som i vissa fall är så gamla som 3000 år. Mer info hos Piteå Museum: https://piteamuseum.nu/kulturmiljoer/besok-en-kulturmiljo/arkeologstigen/

Historik från Jävre IF:s hemsida: https://www.laget.se/JAVREIF/
Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Jävre IF
Bildad
1945 som Jävrebyns IF
Dräktfärg
Grön/grön
Idrottsplats
Jullevallen
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast div 6 Norrbotten Södra 2010
Ort
Jävre
Kommun
Piteå kommun
Landskap
Norrbotten
Invånare
590 (SCB 2018)
Hitta hit

Synlig från E4, till höger om motorvägen vid färd norrut mot Piteå.

Tid för besök
Juli 2019