Junexvallen

Skånes Fagerhult


Junexvallen i skånska (vad annars) Skånes-Fagerhult är verkligen en nostalgikick. Planen är som gjord för en ny upplaga av Åshöjdens BK. Vacker gammal portal med neonskylt. kolstybbsbana med röd sand runt planen och byggnader i lite äldre stil. Helt och hållet i min smak.
Jag har besökt ca 420 idrottsplatser i Sverige, mestadels mindre idrottsplatser . Men den ena idrottsplatsen är inte den andra lik och det finns alltid något som kännetecknar vilken idrottsplats det är när jag går igenom min bildbank. Från Junexvallen finns det åtskilliga minnen, allt från portalen, den röda kolstybben osv....

Junexvallen invigdes 1943, det var en gåva från företaget Junex. Hur som helst så bör det kanske vara Sveriges första idrottsplats med sponsornamn. Junex var ett konfektionsföretag som var igång från 1927 till 1985. Finns en artikel om företagets historia om ni vill fördjupa er vidare på det.
Sponsorarenor som dyker upp i nutid har ofta flashiga skyltar med stora bokstäver i fet stil. Något som är som sömnpiller för oss nostalgiker.
Förr i tiden var tanken annorlunda och resultatet blev så här vackert !

Portalen är dock i lite illa skick men ska renoveras och nyinvigas i år 2018 i samband med festligheter.

Många idrottsplatser känner jag inte till men då får man in tips från folk man möter. Just Junexvallen fick jag tips från en leverantör på mitt dagliga jobb. Han var själv skåning och Junexvallen var en av hans favoriter. 
Orten Skånes-Fagerhult och området runt Örkelljunga har annars gjort sig kända för både hockey och bandy i Skåne. Numera (skrivet 2018) så saknar dock hela landskapet ett bandylag i seriesammanhang. Även ishockeyn var stor och hängde med länge men avsaknaden av en ishall när vintrarna blev sämre gjorde att ishockeyn fick läggas ner. Det var faktiskt på tal om en konstfrusen bandybana i Örkelljunga men den hamnade lite märkligt ute i byn Sjöalt (Halland), 10 km bort från Örkelljunga. Efter några år blev driften för dyr och medlemmarna föll av en efter en. Till slut så stod bandybanan öde. Sveriges enda öde konstrusna bandybana ? Som till slut hamnade på Hemnet.

Över till Skånes-Fagerhults IF. 1923 bildades föreningen. Men det dröjde till 1943 innan laget dök upp i förbundsserie . Då kom laget fyra i Skåneserien div 4 nordvästra. Sen dess har man ställt upp alla år med lag i seriespel. Som bäst har det blivit några turer i div 5. Senast var 1994 och 1995. Men det klassiska 'andra året' blev för tufft i femma med endast 2 vinster på 22 matcher vilket blev en sistaplats. Säsongen 2018 gör laget sin 20:e raka säsong i div7 (lägsta serien i Skåne). Förra säsongen så kom man på en nionde plats av 10 lag. I år är jag övertygad om att laget kommer topp 6. Hög målsättning ? Inte direkt, med tanke på att hela fyra lag drog sig ur serien innan den startade och innehåller bara sex lag.
Tur att Skånes Fagerhult har reservlag och pojklag med så det blir mer aktivitet på nostalgiskt vackra Junexvallen.

Definitivt värt en omväg !

Tack till Svante B för tabell historik och Ingemar Berg från http://klubbmarken.com/

Fakta

Förening
Skånes-Fagerhults IF
Bildad
1923
Dräktfärg
Blå tröja, vita byxor, blåa strumpor
Idrottsplats
Junexvallen
Invigd
1943
Publikrekord
?
Serie
2018: Herr, div 7 nordvästra Skåne
Ort
Skånes Fagerhult
Kommun
Örkelljunga kommun
Landskap
Skåne
Invånare
948 (enligt SCB 2017)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2014