Kämpevallen

Guddarp


Det finns varken kyrka, skola eller lanthandel i Guddarp men däremot ett fotbollslag. Hur många orter/byar med mindre invånarantal än 50 personer kan idag stoltserar med ett eget fotbollslag och en egen idrottsplats ? Guddarp är en av dem. För 50-60 år sen hade det inte varit så konstigt men med dagens globaliseringar med utflyttningar från landsbygden så är lag som Guddarp unika.
Och idrottsplatsen är precis så som man kan tänka sig att en fotbollsplan långt ute på landet ska se ut. Omgiven av sädesfält, stenmurar, skog och ladugårdrar.
Kämpevallen ligger centralt i byn vilket betyder att det ligger ett tiotal hus och bondgårdrar runt omkring.
Namnet Kämpevallen kom till först efter en omröstning.
-Legenden och kassören Roland "Guddarparn" Johansson kom med förslag på Kämpevallen medan den dåvarande lagledaren Simon Lindahl hade Furugläntan som  sitt förslag. Efter en omröstning bland föreningens medlemmar blev det sedan Kämpevallen som blev idrottsplatsens namn. Ett passande namn då vi är ett gäng  kompisar med mycket god kamratanda som kämpar hårt för varandra!
Citat från en spelare.

Fotbollen i Guddarp kom igång ganska sent för att vara en förening från landsbygden. 1969 bildades föreningen men det fanns ingen fotbollsplan i Guddarp så dom två första säsongerna så blev det hemmamatcher i Dannäs och Vittaryd. 1971 började bygget med idrottsplatsen i Guddarp. Tidigare hade det funnits en mindre plan på samma ställe som användes av en liten fotbollsförening vid namn Domaryds BK. Tror aldrig det laget spelade i förbundsserierna. Damlag har också funnits och det är faktiskt där som publikrekordet finns ifrån. År 1979 kom ca 350 personer för att bevittna en cupfinal mellan Guddarp och Ryssby IF. Vanns av Ryssby IF med 5-3. I slutet av 80-talet så lades damlaget ner då många fick barn.
Säsong 2010 går till historien som klubbens bästa. Då gick man till kval till div. 4 men föll där.
Ordförande i klubben berättade för mig att det bor 40 personer i Guddarp men föreningen har ca 140 medlemmar och två lag i seriespel. Inte illa. Det är en stolt liten förening med ett ökande medlemsantal och bra publiksiffror för att vara ett äkta bonnagäng.

Det är en skön familjär atmosfär runt planen och alla verkar känna varandra. När vinnarna till ållotteriet ropas ut från det lilla speakerbåset så berättar speakern att det är David Johansson i Hult och Arne Karlsson i Domaryd som vunnit varsin ål.

Fakta

Förening
Guddarps IF
Bildad
1969
Dräktfärg
blå tröja, blå byxa, blå strumpor
Idrottsplats
Kämpevallen
Invigd
1971
Publikrekord
350 personer i en dammatch från 1979 mot Ryssby.
Serie
2014 (a-lag): Herr; Div. 4 Småland sydvästra.
Ort
Guddarp
Kommun
Ljungby kommun
Landskap
Småland
Invånare
40
Hitta hit

Byn Guddarp ligger ca 15 km norr om Ljungby i Kronobergslän. Idrottsplatsen Kämpevallen ligger i byn utmed vägen om man kommer från Ljungbyhållet.

Tid för besök
Augusti 2011