Kamratvallen

Holmsund


Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

För snart 94 år sedan, närmare bestämt fredagen den 8 juni 1923, bildades IFK Holmsund. Nere vid hamnen är deras hemmaplan belägen, den klassiska Kamratvallen som 1967 kom att bli den första allsvenska idrottsplatsen i Västerbotten.

I många år såg det ut som att Norrlandsfönstret var omöjligt att öppna. Allsvensk fotboll spelades inte norr om
Sundsvall. Lycksele IF, Skellefteå AIK och IFK Luleå gjorde alla tappra försök på 50-talet, men föll i kval. Holmsund,
med 21 säsonger i landets näst högsta serie, försökte 1962 men föll i kvalet. ”Hela skärgårdens lag” gav dock inte upp. 1966 vann Holmsundskamraterna återigen tvåan, och den här gången gick Gösta Nordahl och grabbarna hela vägen.

IFK Holmsund flög in i det allsvenska äventyret likt en stormvind. Redan efter 24 sekunder av den allsvenska premiären 1967 hade Kenneth Sjöblom gett västerbottningarna ledningen borta mot GAIS, och det var knäpptyst i Göteborg. Resten av det allsvenska äventyret blev dock en lång och mödosam vandring med endast sju inspelade poäng (räknat på två poäng för seger) med tre segrar och en oavgjord. Med sina sju poäng är Holmsund före storheter som Billingsfors, Sandvikens AIK och IK City i den allsvenska maratontabellen. Dock toppar man ligan med minst antal åskådare på en allsvensk match: den avslutande matchen 1967 hemma mot GAIS på Kamratvallen lockade 137 åskådare.

Som Ronald Åman skriver i boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan”: ”Mycket har hänt på fyrtio år, men Kamratvallen består”. Den gamla träläktaren är precis densamma som den var för fyrtio, ja även femtio, år sedan. Underlaget är fortfarande naturgräs. Tiden tycks på något sätt ha stått still, även om fotbollslaget hunnit med att gästspela i alla serier ända ner till den lägsta under alla dessa år.

Kamratvallen, det låter vänligt och snällt. Men här har också en av fotbollens mest ökända ”bad boys” spelat. 1986
spelade nämligen walesaren Vincent ”Vinnie” Jones en säsong med IFK Holmsund i division 2 Norrland. Vinnie Jones vann bl.a. FA-cupen 1988 med sitt Wimbledon FC, och som ”The Crazy Gangs” härförare kom han att samla på sig mängder av gula och röda kort med sin tuffa och hårda spelstil. I sin självbiografi skriver han i ett kapitel ”Holmsund, sweet Holmsund”, och verkar ha uppskattat sin tid i Västerbotten. När han värvades fick han en lägenhet och ett ICA-kort.

Det forna allsvenska laget spelar numera i division 4 Västerbotten Södra. 2014-2016 har laget tränats av Vanessa
Mångsén, tidigare allsvensk spelare med Umeå Södra. Holmsund tänkte nytt, och kontaktade Rättviseförmedlingen samtidigt som en annons författades. De ville ha en kvinnlig tränare för att bryta ”gubbcirkeln”, och hon tystade snabbt sina tvivlare genom att vara på vippen att leda Holmsund till trean. En missad straff i division III-kvalets sista minut var allt som skiljde Holmsund från en plats i trean. 2015 blev tränare Mångsén utsedd till årets tränare i Västerbotten.

Fakta

Förening
IFK Holmsund
Bildad
1923
Dräktfärg
Vit/Blå/Vit
Idrottsplats
Kamratvallen
Invigd
1926
Publikrekord
8232 åskådare, allsvenskt kval mot IS Halmia 1962.
Serie
2017 (a-lag): Division 4 Västerbotten Södra.
Ort
Holmsund
Kommun
Umeå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
5489 (SCB 2010)
Hitta hit

Från Umeå, bege dig söderut på E12 förbi Obbola och följ skyltning mot Holmsund. Samhället är cirka 2 mil söder om Umeå. Fotbollsplanen ligger i närheten av hamnen. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Tid för besök

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här