Kåtaselets IP

Kåtaselet


Text och foto: Göran Bergmark, Norsjö.

I något som kan betecknas som Västerbottens sista utpost mot Norrbotten, bara någon enstaka kilometer från Norrbottensgränsen, finns det en liten by vars namn hamnat på flertalet listor över märkliga ortsnamn. Kåtaselet! Den första nybyggaren slog sig ned i slutet på 1700-talet, och byn kom att växa likt många andra små orter. En bit in på 1900-talet fanns här både bensinstation, skola och sågverk, och inte minst såväl hockeylag som både a- och b-lag i fotboll!

Glansperioden är sedan länge över. Det märks i Kåtaselet. En människa och en ren är allt jag träffar på mitt besök i byn, en sommarkväll i juli. Många hus står tomma. Idag finns det fyra året-runt-boende hushåll i byn. Sommartid lever dock byn upp i samband med den årliga sommarfesten, då det kan vara över 100 besökare! På fotbollsmatcherna förr om åren var det inte heller ovanligt med 100-200 åskådare, särskilt inte eftersom Kåtaselet under många år hade fritt inträde och bjöd på kaffet!

Att den lilla byn mäktade med att ställa ett lag på benen sista aktiva åren var en bedrift i sig. Under 80-talet bodde det ca 30 personer i Kåtaselet, men ingen av spelarna bodde i byn! Spelarna var utspridda i Luleå (29 mil tur och retur), Moskosel (19 mil) och trakterna kring Arvidsjaur (10 mil). Jubiléumsåret 1987 (då KSK firade 50-årsjubiléum och även gick upp till femman) så hade man räknat ut att spelarna tillsammans åkte 308 mil per gång för att få vara med och träna. Det motsvarade sträckan Kåtaselet – Paris!

Första fotbollsmatchen i Kåtaselet lär ska ha ägt rum redan 1926, på en lägda. Gästande Myrheden vann premiären, och hade imponerat med egentillverkade fotbollsdräkter. Först 1937 var det dags för fotboll i organiserad form när sportklubben bildades. Första fotbollsdräkterna härrör dock redan från 1928, då Kåtaselets fotbollsgrabbar spelade i röd- och vitrandigt. Tröjorna hade betingat en kostnad på 1 krona och 50 öre styck.

Det kunde vara krångligt på den här tiden att ta sig till vissa bortamatcher. När Kåtaselet mötte Storträsk så cyklade de först 18 km till Myrheden. Därifrån åkte de tåg till Storträsk i 30 km. Väl framme i Storträsk, ja då var det 6 km promenad till byns fotbollsplan. I samband med en av dessa bortaresor till Storheden hände en lustig episod på 30-talet. I halvtidsvilan tog Kåtaselets spelare fram sina matsäckar, och satte sig vid planen för att äta palt! En spelare i Storträsk hade sagt: ”Se, nu äter dom där palt. Nu får vi svårt att klara oss”. Palten visade sig vara rena dunderhonungen, för Kåtaselet vände halvtidsunderläge 0-3 och vann med 4-3!

Norsjö IF:s Rune Bergmark – vass målskytt med förmågan att vända på en 5-öring – minns en match i Kåtaselet. En varm sommardag på 40-talet så möttes Kåtaselet och Norsjö i den s.k. Stambaneserien. På den torra och dammiga grusplanen i Kåtaselet så gick det hett till. Runes lagkamrat Åke Ekman brakade samman med en spelare i Kåtaselet, och båda herrarna försvann i ett dammoln. Åke kom ut ur dammolnet, och hade en hårtofs i handen. Strax efteråt kom KSK-spelaren ut ur dammolnet, och höll sig kring huvudet som nu hade en hårtofs mindre…

Kåtaselet har deltagit i seriespel sedan 1938, och som bäst i division 5. På grund av sin närhet till Norrbotten, så började man av bekvämlighetsskäl i just en Norrbottens-serie. På 40-talet blev utbytet med Västerbottenslag större. Ända till 80-talet, då cirkeln slöts och laget återvände för att spela boll i Norrbottens-serier. 1989 tog Kåtaselet farväl från fotbollskartan med en jumboplats i division 5 Norrbotten Södra Kust.

Ishockey spelades under ett par år i byn, på 50- och 60-talet. Först på Byskeälven, och sen i organiserad form på uterink bredvid fotbollsplanen. Kåtaselet mosade tidigt i sin hockeykarriär allt motstånd, och tog sig från division 5 och upp till division 3 Nordsvenska Serien där laget spelade i tre säsonger. KSK tvingades 1963 att kliva ner i seriepyramiden p.g.a. spelarbrist, och 1964 togs beslutet att lägga ned ishockeyverksamheten.

Anekdoter och fakta hämtade ur skriften ”Kåtaselet SK 50 år – Historien om en ovanligt sportig 50-åring” som gavs ut 1987.

Fakta

Förening
Kåtaselet
Bildad
1937
Dräktfärg
Vit/Röd
Idrottsplats
Kåtaselets IP
Invigd
1938
Publikrekord
?
Serie
Nedlagd. Senaste aktiva säsong 1989, jumboplats i div. 5 Norrbotten Södra Kust.
Ort
Kåtaselet
Kommun
Skellefteå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
Fyra bofasta hushåll!
Hitta hit

I nordligaste Västerbotten, 105 km nordväst från kommuncentrat Skellefteå. Kåtaselet är på samma breddgrad som Piteå. Se satellitkartan för närmare beskrivning.

Tid för besök