Klacken

Tavelsjö

Klacken, det är ett intressant namn på en idrottsplats. Kan det syfta på hejaklacken? Eller är det själva företeelsen att klacka det anspelar på? I det här fallet, Klacken i Tavelsjö, så avser det kanske snarare en upphöjning i naturen. Jag letar mig upp till Klacken. Här är det ett par år sedan det spelades seniorfotboll. I november 2009 tog Tavelsjö AIK:s styrelse beslutet att inte anmäla något herrlag till spel i femman kommande säsong. Fotbollen lever dock vidare på Klacken med ungdomsfotboll, och kanske det på sikt kan återuppstå ett representationslag igen?

Tavelsjö AIK bildades 1963 (föregångaren hette Tavelsjö IF och ombildades till TAIK det året). Laget påbörjade en klättring i seriesystemet och nådde femman 1967 för att bara fyra år senare ta sig upp till fyran. Publikintresset var stort, och i Tavelsjö där det på den tiden bodde runt 500 personer var det inte ovanligt med 400 personer på matcherna. Man ur huse!

Damfotbollen var framgångsrik under en period, och det lag som började sin era i Kroksjö men sen flyttade verksamheten till Tavelsjö kom att spela i tvåan under ett antal år på 90-talet. Det är också den period som är den främsta i TAIK:s historia då herrlaget samtidigt huserade i division 3 Norra Norrland fyra säsonger i början på 90-talet.

1990 när herrarna vann fyran gick de så långt som till 16-delsfinal i Svenska Cupen där de tog sig an Vasalund, det årets seriesegrare i norra Höstettan. 0–2 slutade matchen. Det året var en viss Jesper Blomqvist 16 år gammal. Året före hade han som 15-åring debuterat i A-laget. Som 18-åring gick han vidare till Umeå FC, vidare till IFK Göteborg vid nitton, italienska AC Milan när han var tjugotvå och så till England och Manchester United när han var tjugofyra. Ett av Jespers roligaste minnen var 1989 när han med pojklaget spelade en kvartsfinal på Klacken.  I boken ”Idrottsplatsen i våra hjärtan” berättar han:

”Vi mötte AIK från Solna (I Västerbotten måste man säga så för att inte blanda ihop dem med Skellefteå AIK) i en kvartsfinal för pojkar födda 1974. Bara miljön var en överraskning för de lite kaxiga stockholmarna som man sade i Tavelsjö. Det blev det också spelmässigt, men AIK vann till slut. Däremot så blev det tjafs mellan tillresta AIK-supporters, som förmodligen var föräldrar till spelarna, och vår hemmapublik”. AIK-klacken kom alltså ihop sig med lokalbefolkningen på Klacken!

När Jesper gick från Tavelsjö till Umeå FC skrevs en klausul i kontraktet att TAIK skulle få pengar vid vidareförsäljning. I samband med flytten till Milano klirrade det rejält i klubbkassan, och TAIK kunde bygga ny klubbstuga och nya omklädningsrum. Då Jesper avslutade sin karriär kunde han se tillbaka på ett VM-brons, fem SM-guld, tre Premier League-titlar, en FA-cuptriumf och en Champions League-titel.

Ska ni bege er ut på idrottsplatsexpedition och besöka Klacken, då rekommenderas även vandring/cykling längs den natursköna Tavelsjöleden. Där finns ett antal grottor att spana in och även höga toppar där du kan spana ut över Tavelsjön och kanske upptäcka det mytomspunna Tavelsjöodjuret. Ni kanske noterade klubbmärket i början av artikeln? Det symboliseras nämligen av just Tavelsjöodjuret. Det påstås enligt sägnen vara ett jättelikt mal-liknande djur som lever i Tavelsjön.

Fakta från Tavelsjö AIK, och från boken "Idrottsplatsen i våra hjärtan".
Klubbmärke från Ingemar Bergs hemsida klubbmarken.com

Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se
2020-01-13

 

Fakta

Förening
Tavelsjö AIK
Bildad
1963
Dräktfärg
Röd/Röd/Röd
Idrottsplats
Klacken
Invigd
Publikrekord
Serie
Vilande. Senast i div 5 Västerbotten Södra (2009)
Ort
Tavelsjö
Kommun
Umeå
Landskap
Västerbotten
Invånare
458 (SCB, 2019)
Tid för besök
Sommaren 2020

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här