Klockrikevallen

Klockrike

Den östgötska orten Klockrike mellan Motala och Linköping blev känt genom Harry Martinsons roman Vägen till Klockrike (1948). Luffaren Bolle kom dock aldrig fram till Klockrike utan orten är bara ett fjärran mål för hans vandrande. Däremot så fick han bli symbol på ortsskylten i byn. 
 
Men istället så lyckades Klockrike AIF hamna i självaste Dagens Nyheter. Och då inte bara en liten notis utan med dominans på framsidan, hur är det möjligt ? Mer om det längre ned i texten. 
 
1931 bildades Friska Viljor från Klockrike men då det namnet redan fanns fick man byta så fick det bli Klockrike AIF istället. Till en början så spelade man på en annan fotbollsplan i byn. Den fick sen i folkmun det roliga namnet Fårskitavallen. Anledningen vet vice ordförande Clas Lessel. 
- Den kallades Fårskitavallen för min farfar vallade sina får där emellan matcherna. En plan som lutade svagt så bollarna drog mot ena långsidan. Den planen är upplöjd i slutet på 90talet men hade elbelysning minns jag. 
 
Klockrikevallen som invigdes i början av 1960-talet ligger i norra delen av byn, alldeles bredvid en ödekyrkogård. Det är en vacker väg genom byn innan vi svänger vänster in efter kyrkogården. Även om KAIF’s färger är blått och vitt så domineras färgen rött på byggnader. Men på det som jag gissar var hemmalagets avbytarbås så finns en skylt med texten Klockrike AIF. Den är blått och vitt. Längs den västra långsidan finns vindskydd i form av en rak arme av poppelträd som skyddar för blåsten och ger idrottsplatsen en trevlig inramning. 
 
I början av 1970-talet och de tidigare säsongerna hade givit lite framåtanda på planen med bättre resultat och högre tabellplaceringar. Inte lika så bra hade det gått under 1960-talets början när KAIF vann endast fyra seriematcher från säsongen 1961-1966 och klassades som ett av landets sämsta lag. 
Men nu var det annat och när säsongen 1973 skulle börja så drog även tidningen Dagens Nyheter igång sin nya artikelserie ‘Idrottsfolk’ . Först ut och troligen helt slumpmässigt blev det just Klockrike som skulle få ett besök i samband med säsongspremiären mot Tellby IF på självaste Påskafton den 21 april. Det blev inte bara en mager liten notis utan total dominans på framsidan, t.o.m. så att nyheter om skandal med president Nixon i USA hamnade i skymundan. Dessutom helsida inne i tidningen med. Hur många svenska klubbar kan skryta om att fått så mycket spaltmeter i en av landets största tidningar ? 

Matchen då  
Ca 100 åskådare löste entré till matchen. Dessvärre så blev topptippade Tellby för svåra och vann matchen med 1-0. Men hemmalaget och deras publik var förhoppningsfulla inför serien då de förra säsongen hade fått storstryk av Tellby. Att det inte blev mer än 1-0 berodde enligt tidningens artikel att duktige backen Bo Berglund nickade som en bläckfisk. I artikeln står det även skrivet ‘Bättre bläckfisk att nicka har för övrigt sällan setts’ 
Vore intressant att se en bläckfisk i en nickduell. 
 
Men den seriöse tränaren Claes-Ivar Gustavsson hade storplaner för säsongen. 
Han började som tränare hösten 1972 och var mycket seriös. Han hade plöjt igenom all litteratur han kom över om tränasysslan. Dessutom hade han gjort en omfattande analys av ALLA mål som gjordes i VM i Mexico 1970. Dock medgav han till Dagens Nyheter att det kunde bli svårt att utföra i svensk division 6 fotboll. Ett nytt spelsystem försöktes spela ihop genom 1-3-2-1-3 med en särskild libero längst bak . Ett ganska så krångligt spelsystem kan tyckas så man återgick till enklare 4-3-3. 

Till säsong 1973 så hade det storsatsat rejält i KAIF.  

1 .Om laget placerar sig fyra eller bättre när säsongen är färdigspelad ska alla spelare få en bonus. 
2. A-laget skall bjudas på en stormatch, troligen mellan IFK Norrköping och Manchester City. 
3. Den krona som varje spelare betalade efter varje tvätt slipper man denna säsong. 
4. En lördag i sommar skall föreningen bjuda spelarna på lunch (givetvis mellan två träningspass) 
5. En tränare har engagerats  

Nu när ni ha läst ovan om storsatsningen så blir en och annan säkerligen nyfiken hur det gick säsongen 1973. Laget slutade dessvärre på en sjunde plats och den utlovade bonusen uteblev. Annars hade varje spelare fått varsin väska värd 16 kr. 

I slutet av 1970-talet kom en gammal f d klockrikebo Carl Lugnegård (1895-1994) på besök gående på vägen mellan kyrkbyn och samhället. Då han passerade fotbollsplanen blev han så glad och livad av vad han såg av aktiviteterna att han donerade priser och pengar under många år till föreningen. "Carl Lugnegårds minne". Lugnegård hade i unga år utvandrat till Amerika från "Lugnet" i Klockrike, där hans far hade en speceriaffär, och hade på ålderns höst flyttat tillbaka till Sverige och Stockholm.

Inte så mycket framgång men många minnen 

Martin, f.d. spelare 
- Planen där många potentiella storheter tagit sina första stapplande steg. Ingen slog väl egentligen igenom på riktigt (mer än på fyllan vilket kanske förklarar de uteblivna framgångarna) men en sak KAIF var fenomenala på så var det kämpaglöd. För laget, för sporten, för varandra och kanske främst för byn. Att ingen gjort en bokserie om KAIF är förunderligt. Vem minns inte anekdoter som när Ölet och Ölets brorsa båda fick röda kort inom loppet av 5 minuter från respektive inhopp. Eller när målvakten Stockis glömt att tvätta stället och fick köra med sina hockeymålis-brallor. 

Herrlagets senaste säsong var 1999 då man slutade sist i division 7. Damlaget höll på lite längre och den avslutade säsongen 2008 avslutades på bästa sätt . Det blev serieseger i överlägsen stil i div 5 västra, endast 6 tappade poäng och hela 8 poäng före tvåan Vadstena. 

Huruvida Klockrike är rikt på klockor får vara osagt men däremot så är det berikat på minnen från Klockrikevallen (och Fårskitavallen för den delen). 

Klockrike AIF lever dock vidare utan representationslag. KAIF sköter planen, hockeyrinken, anordnar tillställningar och tipspromenader. Luffaren Bolle kom aldrig fram till Klockrike men det gjorde journalisterna från Dagens Nyheter. Så vem vet, om X antal år så kanske Dagens Nyheter gör comeback med sin serie om ‘Idrottsfolk’ och då kanske man kommer tillbaka till Klockrike för ett matchbesök i lingonserien. 

Tack till Svante Bernhard för statistik, Ingemar Berg från http://klubbmarken.com/ , Clas Lessel (Klockrike AIF) samt övriga som skickat in.

Fakta

Förening
Klockrike AIF
Bildad
7 juni 1931
Dräktfärg
Blått och vitt
Idrottsplats
Klockrikevallen
Invigd
1963
Publikrekord
Troligen premiäråret för den nyuppsatta KAIF-pokalen 1971 (231 betalande åskådare)
Serie
Vilande . Lag senast, dam 2008, herr 1999
Ort
Klockrike
Kommun
Motala Kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
255 personer (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk till svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2019