Kopparvallen, Åtvidabergs FF

Åtvidaberg

Trevlig träningsanläggning men vart spelas matchen? 

 

“Åtvid”, “Bruket” det klassiska östgötska fotbollslaget Åtvidabergs FF bildades 1907 och firar alltså i år (läst 2024) hela 117 år. Laget som var ett av Sveriges bästa lag i början av 1970-talet med två SM-Guld, två svenskacupen-Guld och dessutom spel i Europa. Nu tittar vi till deras arena med det härligt klingande idrottsplatsnamnet Kopparvallen.  
 
 
Bildandet av föreningen och Kopparvallen 
Föreningen bildades 1907 som Åtvidabergs IF men 28 år senare följde delningen och IF ändrades om till FF. Idrottsplatsen kom till under 1920 men namnet ändrades 1936 till Kopparvallen. Den underbart vackra takläktaren som än idag står kvar på Kopparvallen är från denna tid och är K-märkt (tack och lov😀🏆). Stomme av trä, det vinklade taket och de vita annorlunda Y formade takbjälkarna som bär upp taket gör att läktaren påminner om härlig gammal engelsk fotbollsläktare. De blåa plaststolarna är förvisso inte original men de passar in vackert. Något säger mig att småländska Rydaholms GoIF varit på besök på Kopparvallen innan de byggde sin fina läktare på Kungshall 2007. Avgör själva här

 
Namnet Kopparvallen och inte Facitvallen 
Ortens stora arbetsgivare Facit var en stor sponsor till ÅFF och hade man inte vetat att idrottsplatsen hetat Kopparvallen så vore Facitvallen i bra gissning. Kopparbrytning i Åtvidabergsområdet blev Åtvidabergs FF klubbmärke och blev också det passandet namnet Kopparvallen för idrottsplatsen. 

 
Mot allsvenskan 
1945 förlorade Åtvidabergs FF kval till allsvenskan mot Djurgården men sex år senare så vann man kvalet mot Sandvikens AIK och fick känna på allsvensk luft. Där blev det kortvarigt besök och degradering tillbaka till division 2 igen. Under 1960-talet började det röra på sig ordentligt för ÅFF. Blott 16-årige Roger Magnusson värvades in från Blomstermåla IK. Därefter följde flera nyförvärv och på tränarsidan kom Bengt “Julle” Gustavsson. Och så kom framgångarna. 1967 vann man division 2 och gick sen upp i allsvenskan efter kvalsegrar mot IK Brage och Sandvikens IF.  
 
Storhetstiden 
Det tog endast tre säsonger innan första titeln kom när man 1970 vann Svenska Cupen. Året efter vann man åter igen cupen. 1972 kom första SM-Guldet när man vann allsvenskan en poäng för AIK. 1973 vann man åter igen guldet, denna gång i större dominans då man var hela sex poäng före Östers IF. Det ska dessutom nämnas att det var två poäng för seger, “Åtvid” tog 16 segrar på de 26 matcherna. En stor anledning till alla framgångar var från företaget Facit under Gunnar Ericsson som sponsrade laget. Lite komiskt kan nämnas att Gunnar också var ordförande på den tiden för Svenska Fotbollförbundet. I och med dessa triumfer så blev det spel ute i Europa för “Åtvid”. Matcher mot Chelsea, FC Barcelona och Bayern Munchen. Största framgången i Europa var en kvartsfinal 1974/1975. I samband med VM 1974 så fanns hela åtta spelare i landslagstruppen som spelade eller spelat för Åtvidaberg. Bl.a. Ralf Edström. 
 
Trevlig träningsanläggning, men vart spelas matchen? 
I Uefa cupen 1973 så fick Åtvidaberg möta Bayern Munchen. Första matchen vann tyskarna med 3-1. Till returen på Kopparvallen fick den svenske journalisten Åke Stolt ett möte på Kopparvallens matta med ingen mindre än Franz Beckenbauer. Franz sade: 
- Trevlig träningsanläggning, men vart spelas matchen? Ni kan läsa mer om det mötet här
 
Framgångssagan kom av sig 
Efter de heroiska insatserna i början av 1970-talet så kom motgångarna. Säsongen 1976 så vann man blott 6 matcher av 26 och kom nästsist. Det blev dock kortvarigt besök i division 2 och comeback i allsvenskan redan 1978. Där höll man sig sen fram till 1982 innan man åkte ur igen. Det skulle sen dröja 28 år innan det blev allsvensk fotboll på Kopparvallen igen. I samband med återtåget till allsvenskan 2010 så moderniserades Kopparvallen som fick läktare på alla fyra sidorna, bl.a. en stor huvudläktare. Efter degradering 2010 så återkom “Åtvid” till allsvenskan redan 2012 där man sen höll sig kvar till och med säsong 2015. Sen dess har “Kopparslagarnas” (supporterklubben) lag rasat hela vägen ner till Sveriges fjärde liga (division 2).  

Även om det nu är division 2 spel för brukets lag inför några hundra åskådare så kommer alltid Åtvidabergs FF vara en av giganterna inom svensk fotboll och definitivt deras underbara arena som fortfarande består med dess härliga portal och läktare. Förhoppningsvis så får Kopparvallen uppleva allsvensk fotboll igen, något som den verkligen förtjänar.

Tack till Klubbmärken.com

Fakta

Förening
Åtvidabergs FF
Bildad
1 juli 1907
Dräktfärg
Blå tröjor, vita shorts, röda strumpor
Idrottsplats
Kopparvallen
Invigd
1936
Publikrekord
11 049 mot IFK Norrköping år 1968
Serie
2024; Herr. division 2 södra Götaland. Dam; division 3 Östergötland
Ort
Åtvidaberg
Kommun
Åtvidabergs kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
6 934 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Adress
Kvarngatan, Åtvidaberg
Tid för besök
Augusti 2017

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här