Kristinebergs IP

Stockholm


Kristinebergs IP eller ‘Krillan’ som den i folkmun kallas för invigdes i början av 1930-talet. 
 
Jag var uppbjuden till Stockholm hösten 2014 för att träffa Ronald Åman och Göran Wills för att diskutera om bokidén om svenska idrottsplatser. Jag anlände lite tidigare så Ronald Åman skulle visa mig en av sina favoritidrottsplatser, nämligen Krillan. Gissa om jag blev tagen. En så vacker oas mitt på Kungsholmen . Läktaren är hög och pampig. Passande med ståplatserna nedanför och enbuskarna (eller vad det är för växt) vid spelartunneln är verkligen en snyggt. Kanske inte godkänt av FIFA.
Flertalet lag har haft Krillan som sin hemmaplan, bl.a. Karlbergs BK, Djurgårdens IF dam och exallsvenska Westermalms IF. Även om Westermalms IF inte spelade på Krillan under sin korta sejour i allsvenskan runt 1930-talet. Det var dessutom ett par år innan Krillan var invigd. Men de har kvar sitt klubbrum under läktaren på Krillan, i alla fall vid mitt besök 2014. 


Krillan i lågor ! Nej, tifo i premiären 2013 mot Gröndal. Bildkälla FC Stockholms hemsida

Totalt får 930 sittande och ca 120 stående plats på läktaren som är designad av Paul Hedqvist. Den ovanligt höga läktaren har ett snedtak. Klockren 30-talsfunkis som stått sig väl. 

Det har inte bara spelats fotboll och friidrottats här. 1996 arrangerades en popgala med 70-tals artister som Van Morrison, Boney M, Björn Skifs m.m. 

Ett annat lag, FC Stockholm Internatzionale såg inte ljuset förrän 2010. Laget gjorde sin debut 2011 i division 7. Sen dess har man tagit fotbolls Sverige med stormsteg och gått som en raket genom seriesystemet. På åtta år har man gått från division 7 till division 2. Nu är det inte ett korpgäng ala FCZ som gjort mirakel utan man har gjort blytunga värvningar genom åren. Enda ‘nederlaget’ kom 2014 när man inte gick upp en serie. Förutom alla seriesegrar så lyckades FC Stockholm slå ett 54 år gammalt svenskt rekord, nämligen seriematcher i rad utan förlust. Undertecknads pappa var med när småländska Väckelsångs IK hade det gamla rekordet på 50 förlustfria matcher. FC Stockholms rekord tog sin början 2011 och landade på 55 matcher. Ängby IF satte käppen i hjulet den 21 april 2014 genom att vinna med 2-1. 
Huruvida FC Stockholm når allsvenskan som Westermalm återstår men framåt går det och föreningen är verkligen stolta över att få spela på Krillan. På deras hemsida står det att läsa 
- Kristinebergs IP är vår hemmaplan, och vi är det enda laget innan för tullarna som spelar på naturgräs. Vi strävar alltid för att vinna - hur svår uppgiften än är. 


FC Stockholm 2018. Bildkälla FC Stockholms hemsida

Enligt artiklar som jag läst så ska Krillan renoveras med bl.a. konstgräs och större fotbollsplan. Konstgräs vore verkligen osmakligt med tanke på den gamla läktaren. 

twitter och facebook eftersökte jag besökarnas minnen. En på twitter skrev  lite komiskt
1.Gjort ett snabbt hat-trick där. 2. Persat i höjdhopp. 3. Bortjagats av vaktis pga spel på avstängd gräsplan. Kan i samband med detta även persat på 60 meter.

Behövs det nämnas att Kristinebergs IP kom med i boken Idrottsplatsen i våra hjärtan ?

Fakta

Förening
FC Stockholm Internazionale
Bildad
2010
Dräktfärg
Röd/svart randig tröja, Vita shorts, svarta strumpor
Idrottsplats
Kristinebergs IP
Invigd
1930-1933
Publikrekord
?
Serie
2019: Herr; division 2 södra Svealand
Ort
Stockholm
Kommun
Stockholms kommun
Landskap
Uppland
Invånare
1 515 017 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
November 2014

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här