Kvarnviksvallen

Kvarnvik i Hannäs socken.


 

Natursköna Kvarnviksvallen ! 

Hannäs socken ligger i gränstrakterna i sydöstra Östergötland och nordöstra Småland. Mellan Valdemarsvik (drygt två mil) och Åtvidaberg (tre mil) och inom Åtvidabergs kommun. Hannäs tillhör Östergötlands län men ligger geografiskt sett mest i Småland. På idrottsplats.se kör vi på Östergötland.  

Socknen är långsmal och sträcker sig ett par mil kring insjön Storsjön. Förutom själva kyrkbyn med samma namn finns även Rumma, Holmbo och Kvarnvik inom sockengränsen. I Hannäs finns idag en stor kyrka och en populär loppmarknad. I Kvarnvik, som får anses som ”centralorten”, finns det en ICA-butik (Sjöberga), ett gammalt lanthandel-museum och en festplats. I intilliggande Holmbo finns det en välbesökt krimskrams-affär. Just Kvarnvik har blomstrat aningen på senare år med ett helt nytt strandnära bostadsområde och ett nytt aktivitetshus. Nedanför den lilla ICA-butiken finns det också en ny ”multiarena” där det tidigare var en tennisbana. Multiarenan är av en hockeyrinks storlek och har konstgräs och med belysning.  Jämte nyss nämnda aktivitetshus återfinns dessutom byns stolthet: Kvarnviksvallen. Hemvist för Hannäs idrottsförening, HIF.  

Ja, Kvarnviksvallen är en riktig pärla. I en sänka, precis vid skogen, ligger denna alltjämt välskötta idrottsplats. Redan 1941 börjades det planeras för fotbollsplanen i Kvarnvik och 1945 var den klar för spel. Diverse renoveringar har bland annat skett 1951 (bastubygge!), 1955, 1960, 1979 och 1981. Vid mitt besök sommaren 2020 är gräsmattorna välklippta trots att inget lag just då var i seriespel. Vid ena kortsidan rekommenderas inga snedsparkar. En tät skog finns där bakom och det enda som skyddar bollförlusterna är litet lågt bollnät. Förmodligen har den skogen slukat många bollar genom åren. Klubbhuset ser fortfarande fräscht ut och innehåller omklädningsrum med mera. Dessutom finns det en väldigt smidig kiosk i källaren. En skiva dras undan med en kedja och hux flux kommer kiosken fram i källaren. Apropå höga naturläktare som ligger i skogen så påminner Kvarnviksvallen lite om Gruvvallen i Dalkarlsberg.

Gräddhyllan 
Det finns publikbänkar på båda sidorna. Ett par stycken står vid klubbhus-sidan närmast vägen, medan den andra långsidan är nog den sidan som är mest tänkt för publiken. Och man är bokstavligen talat inne i skogen och tittar på fotboll. Längs med ravinen finns ett antal bänkar uppe på höjden och dessutom en sorts mindre publikveranda – gräddhyllan – där man ser planen väldigt bra och tydligt. Vid mitt besök är det ganska övervuxet, men skulle det vankas publikmatch är det snabbt fixat med en röjsåg. Planen i sig är som sagt väldigt välskött och ser ut att vara standardmått, kanske aningen smalare än standard. Bortom den ena målet finns det en gräsyta som troligen kan användas av barn-lagen när dessa finns.  

  • 1936, Hannäs IF bildas 

  • 1974, damlaget gör debut 

  • 2017, sista säsong för herrlaget 

För den som har vägarna förbi Kvarnviksvallen kan också åka en liten bit till på samma väg, nämligen till Hällingsfall. Lite drygt en kilometer norr om Kvarnviksvallen. Där finns nämligen resterna av den gamla b-planen som invigdes 1979. Denna plan användes primärt på våren då den blev spelbar tidigare efter vintern. Idag ser man lite rester av den gamla belysningen och att måtten stämmer med en fotbollsplan. Men annars är det svårt att se att den en gång i tiden spelades boll där för nu är det bonden, som äger marken, som använder den gamla b-planen till annat än sport.  

Från Rumma till Hannäs 
Men det sportsliga då? Jo då, Kvarnviksvallen har använts flitigt genom åren. Hannäs IF är laget som haft den som hemmaplan. Hannäs IF grundades november 1936 av gäng idrottsintresserade bröder i Rumma och hette i början just Rumma IF. Tre år senare, 1939, ändrades namnet. 

Under årens lopp har herrlaget spelat 33 säsonger i division 5 och debuten där skedde 1965. Hannäs IF har även spelat runt 27 säsonger i division 6, första gången 1955/56. Dessförinnan hade HIF spelat i diverse lokala serier. Det har blivit seriesegrar i division 6 bland annat 1967, 1971 och 1973. 1979 vann Hannäs femman och gick upp till division 4 vilket är en av föreningens största meriter. Dock blev sejouren i fyran ettårig. Tränare då var Kennet Andersson och lagledare Arne Lundqvist. Herrlaget har därpå kvalat för division 4-spel ett par gånger till under 80-talet, dock utan att lyckas. Från 1986 har jag tyvärr ingen information om herrarna spelat högre än division 5.  Det har även funnits damlag, med start 1974, men efter 2013 hittar jag ingen information om dem. Under årens lopp har även friidrott, terränglöpning, skidor och bordtennis bedrivits av klubben. Bandy spelades i Hannäs bandyklubb och trots att de ville in i HIF så blev det avslag 1955. Orsak var ekonomi. Bandyklubben är sedan en lång tid insomnad.  

Hannäs fanz ! 
Senaste säsongen för herrlaget var 2017 då de vaknade till efter ett uppehåll och spelade i division 6 östra. Då blev det en stabil femteplats i sexan, bara fyra poäng efter tvåan. I den sista matchen (?) besegrades derbyrivalen Ringarum med 3–1 på Kvarnviksvallen inför 90 åskådare. Sannolikt var hejarklacken ”Hannäs Fanz” på plats då. Av bilder att döma verkar klacken varit stor för att vara de lägre divisionerna. Imponerande!   

Tyvärr verkar alltså seniorfotbollen vara vilande sedan ett par år och jag hittar ingen information om det finns några yngre lag som använder fina Kvarnviksvallen. Det borde finnas spelarunderlag för åtminstone något fotbollslag för barn i byn. Föreningen lever dock vidare och verkar vara aktiv. På socken-hemsidan verkar Hannäs IF ha allehanda föreningsaktiviteter och så är de även alltjämt en av arrangörerna till populära Holmbo-marknad (sedan 1977) i juli varje år. Förhoppningsvis har vi inte sett den sista fotbollsmatchen på ”Vallen”.  

  

/Anders Ekström, Sollentuna 

  

Källor:  

Hannäs IF:s historia 1932-1986. (Tack Gerd Johansson!) 

Maratontabell för division 5 och 6 i Östergötland. 


 

Fakta

Förening
Hannäs IF
Bildad
1936
Dräktfärg
Rödvitt
Idrottsplats
Kvarnviksvallen
Invigd
Publikrekord
Serie
2017: Division 6 östra Östergötland
Ort
Kvarnvik i Hannäs socken.
Kommun
Åtvidabergs kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
73 i Kvarnvik (2020). Oklart hur många i hela Hannäs socken.
Tid för besök
September 2020