Lilla Holje

Olofström


Nu åker vi till en av mina favoriter i Blekinge, nämligen Lilla Holje i Olofström.

Det rostfria laget kallades laget för av motståndarna under 40-talet. Anledningen var bruket på orten som tillverkade bl.a. diskbänkar.

Idrottsplatsen med det sköna namnet Lilla Holje byggdes 1939. Samma år sattes publikrekordet, 2 500 personer.
Olofström hette tidigare Holje by, därav namnet Holje på idrottsplatsen.
Den förra träläktaren som fanns på idrottsplatsen var troligtvis byggd 1939. Den påminde rätt mycket med den som står kvar på Målilla IP och på Virdavallen i Alvesta. Men läktaren på Lilla Holje blev i för dåligt skick och revs i slutet av 80-talet. I vanliga fall när det byggs nytt (gäller speciellt 70 och 80-talet) så blir den nya läktaren en katastrof för folk med god läktarsmak, t ex på Finnvedsvallen i Värnamo.
Men på Lilla Holje valde man en annorlunda konstruktion likt en pyramid. Stomme i betong med gavlar i trä. Taket även det i annorlunda konstruktion. Här har man valt vinklat.  Jag kan inte komma på någon liknande läktare i Sverige. I England är de dock inte helt ovanliga på de mindre arenorna.

Entrén är också en höjdare, klassisk folkparksentré målad i rött och vitt med namnet ovanför.

Apropå den gamla läktaren så minns en från klubben en märklig sak som tilläts.
-  Det fanns en lång stege monterad på södra kortsidan på läktaren, det var populärt för ungdomar att klättra upp och sitta på taket och titta, enda tills någon ramlade ner. Ett ganska långt fall. Kommer själv ihåg blodpölen på ett betongfundament nedanför läktaren.
Men hur det gick sen har jag inget minne av.
Säkerhet förr var inte så vanligt direkt med andra ord.

Klubben har haft två storhetstider, den första under 40-talet när man spelade i gamla div. 2 och sen under slutet av 90-talet när laget spelade i nuvarande div.2 och föll på målsnöret till en kvalmatch till Superettan. Tittar vi till tiden under 90-talet så började det med att klubben var ett topplag i div. 4 i många år. 1996 vann laget div.4 och 1997 kom man tvåa i div.3 vilket resulterade i en plats till div.2 . Första året i div.2 blev ett succéår även om laget föll på ett ynka mål för att missa en kvalmatch till självaste Superettan.
Säsongen efter blir ett stort misslyckande. Raset började med en bottenplacering i div.2 och nedflyttning. Men det slutar inte där utan tolv år senare, säsong 2011 når man självaste källaren i Blekingefotbollen, div 6. Det blev dock bara en säsong i källaren, nu är klubben åtminstone tillbaka i div. 5 . Men visst förtjänar en sån skönhet som Lilla Holje ett lag högre upp i seriesystemet.

Tack till Johan Persson, Olofströms IF.

Fakta

Förening
Olofströms iF
Bildad
1919
Dräktfärg
Vinröd tröja, svarta shorts, svarta strumpor
Idrottsplats
Lilla Holje
Invigd
1939
Publikrekord
2 500 personer, år 1939
Serie
2015: Herr; div. 5 Blekinge.
Ort
Olofström
Kommun
Olofströms kommun
Landskap
Blekinge
Invånare
7 327 (SCB 2010)
Hitta hit

Idrottsplatsen ligger i västra delen av orten, på Musievägen. Kör man på väg 15 från Lönsboda mot Pukavik så passerar man idrottsplatsen.

Tid för besök
Augusti 2012

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här