Ljungvallen

Ishult

Jag har alltid fascinerats och beundrat små klubbar på landsbygden som lyckas överleva trots magert upptagningsområde av spelare. En del lag hör hemma från byar som knappt går att hitta i kartboken utan förstoringsglas eller som bara består av en gård eller vissa fall t ex ett säteri. Utan stort engageman och eldsjälar så överlever inte föreningar, definitivt inte på landsbygden.
 

Hösten 2018 var jag på idrottsplatsexpedition i nordöstra Småland. Första stoppet på resan var Tollevi i Totebo. Därefter var det dags för idylliska Ljungvallen. Hemmaplan för IK Tuna Södra. En sträcka på närmare 3 mil. Små krokiga vägar och mestadels skog runt omkring. Till slut når vi idylliskt mysiga Ljungvallen som ligger synlig från en mindre väg. 
Idrottsplatsen ligger vackert i en sänka vid skogskanten. Direkt när man stigit ur bilen så förstår man att här bosätter man sig för lugnet och naturen, inte för att ha nära till jobb. Uppe vid vägen får vi syn på en annorlunda timmerstuga. Det visar sig vara Lättstugan. På 180-talet bodde här en gumma vid namn Lätt som kurerade byborna. Alltså en enklare form av dagens Vårdcentral. Numera är stugan museum och drivs av hembygdsgården. Läs mer på bilden i bildspelet nedan. 


 
Dom första åren så fick IK Tuna Södra hyra in sig på närliggande idrottsplatser i Tuna och Krokstorp. Men 1954 såddes dom första fröerna till Ljungvallen och ett år senare, den 12 juni så var det dags för invigning. Liksom på andra håll vid den tiden så var det alltid stort när en idrottsplats invigdes. Hela 700 personer kom till invigningen av Ljungvallen, där bl.a. en gymnastikuppvisning och en invigningsmatch mot Oskarshamns AIK stod på programmet. 
 
I början av 70-talet hängde klubbens existens på en skör tråd. Det tvingades till krismöte men tack vare kontakter så lyckades man övertala några korpspelare i Vimmerby att börja i Södra. I hela 62 år i streck hade IK Tuna Södra lag från 1953 till 2015. Men när klubben tvingades dra sig ur inför säsong 2016 var det nog många som trodde att fotbollsdöden även anlänt till idylliska Ljungvallen i skogarna norr om Kristdala i Oskarshamns kommun. Men redan säsongen efter var IK Tuna Södra åter på fotbollskartan och så även i år (skrivet 2019). 
Tittar vi till seriestatistiken för IK Tuna Södra har det som bäst så har det blivit några säsonger i division 5. Bästa året är 2010 då man kom sjua i div.5 nordöstra Småland. 

För den som vill fördjupa sig mer i IK Tuna Södra’s historik så finns en välskriven sådan på deras hemsida http://www.tunasödra.com/foreningen/Historik/ 
 

Här finns bl.a. en del roliga anekdoter. Som t ex när man fick hämta en spelare i finkan i Figgeholm för att få ihop lag. 
Eller i en match där en målhungrig spelare sprang i full fart rakt in i en målställning vilket resulterade att hela ställningen rasade ihop. Men matchen kunde fortsätta tack vare att man lappade ihop målet med gamla slanor, stegar och spik. Hade UEFA godkänt det idag? 
 
Tack till Svante Bernhard för seriestatistik och Ingemar Berg för utlåning av klubbmärket 
Källa, klubbens hemsida 

Fakta

Förening
IK Tuna Södra
Bildad
1950
Dräktfärg
Gul tröja, gröna byxor, gula strumpor
Idrottsplats
Ljungvallen
Invigd
1955
Publikrekord
Invigningen, 700 personer
Serie
2019: Herr; Div. 6 Vimmerby
Ort
Ishult
Kommun
Oskarshamns Kommun
Landskap
Småland
Invånare
Ingen uppgift
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2018