Lövskogsvallen

Blankaholm

- Rida, rida, ranka, hästen heter Blanka. Den barnvisan känner dom flesta säkert till. Men få känner nog till bakgrunden till den. Tro det eller ej men det har delvis lite med att göra med kustorten Blankaholm som ligger 30 km söder om Västervik. Kanske ett långskott men ändå. 
Så här säger sägnen. 
Barnvisan “Rida, rida ranka, hästen heter Blanka” handlar om den belgiska drottningen Blanka av Namur. Hon blev bl.a. svensk drottning när hon var gift med kung Magnus Eriksson på 1300-talet. Enligt sägnen kom drottningen inseglandes mot området och tyckte mycket om det hon såg. Då döpte hon en holme till Blanka-holme. 
M/S Blankaholm var också namnet på en svensk fraktbåt som sänktes av en tysk ubåt utanför Kubas kust under andra världskriget. 
 
Samhället Blankaholm ligger vackert vid kusten. Sågverket i samhället var förr en stor arbetsgivare men sen den lades ner 1979 har befolkningen minskat från ca 320 personer till idag ca 130 bofasta (gissningsvis betydligt mer sommartid). 
Vid det lilla mysiga torget i närheten av hamnen finns ett fint gammalt gästgiveri och en livs levande lanthandel (tro det eller ej). Båda byggda i liknande stil, röda trähus med vita knutar. Som hämtade från en Astrid Lindgren film. 

 
Bollklubben (Blankaholms BK) bildades 1927. Två år senare stod Lövskogsvallen redo för spel. Med andra ord så har idrottsplatsen använts i hela 90 år. Men tyvärr så är det 15 år (skrivet 2018) sen BBK hade lag i seriesammanhang. Senaste säsong blev 2003 i division 6 Västervik. I samma serie gjorde även ett annat lag i närheten sin sista säsong och gick i graven, Almvik/Västervik AIS. 

Frågan är om det blir någon comeback för BBK, oddsen är nog rätt höga på det med tanke på landsbygdsdöden bland fotbollsklubbar och BBK är inte med i föreningsregistret. 
Säsongsdebut gjorde BBK i Smålandsserien division 2 Västervik, 1933. Tre säsonger i division 5 är det bästa med en femte plats 1995. 
Jag hade äran att besöka Lövskogsvallen i samband med en fototur i augusti 2018 tillsammans med min guide Hans Källgren. 
Lövskogsvallen är i speldugligt skick även om byggnader börjar se lite risiga ut. Det finns även en sporthall (bygd 1975) som ligger bakom norra kortsidan, även den ser ut att ha sett sina bästa dagar. 
 
Anmärkningsvärt vid idrottsplatsen är en minnestavla med gamla lagbilder och händelser. Hoppas verkligen inte att det är det enda originalet som finns upptryckt då bilderna har börjat ta stryk med åren. 
Man kan bl.a. läsa att 1974 kom Lars ‘Spejarn’ Johansson till BBK. Han var en riktig dribbler som var omöjlig att ta bollen ifrån. Samma år gjorde föreningen en utlandsresa till Kanarieöarna. Den finansierades genom att spelarna ställde upp och jobbade lördagar på sågverket.  
Det står också om en tjej i ett F10 lag som öste in mål, av lagets 91 lag under säsongen så svarade hon för hela 81 av dem. Alltså ca 90 % av målskörden. 
Ett förekommande namn när man läser är spelare som heter Adolfsson. 

Några som lyckats från Blankaholm är bröderna Einar och KarlEdvin Stéen, vilka båda blev Svenska mästare i IFK Norrköping, totalt 6 SM-guld tillsammans.  

 

Fakta

Förening
Blankaholms BK
Bildad
15 maj 1927
Dräktfärg
Röd tröja, vita byxor
Idrottsplats
Lövskogsvllen
Invigd
1929
Publikrekord
Osäkert, men troligt. Seriefinal 1994 mot Hjorted inför 400.
Serie
2003: Herr; Div. 6 Västervik
Ort
Blankaholm
Kommun
Västerviks kommun
Landskap
Småland
Invånare
128 (enligt SCB 2015)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
Augusti 2018