Månvallen

Bottna

Vikingatid på Månvallen 
 
Nu ska vi ge oss ut till kustlandet i Östergötland, nästan tre mil utanför Söderköping i Östergötland. Här ligger nämligen lilla Bottna som är en del av vackra Sankt Annas skärgård. Bottna ligger längst med kusten mellan Stegeborg och byn Sankt Anna som delar namn med bygdens skärgård. I höjd med byn, fast en dryg kilometer ute i havet, ligger Capella Ecumenica. En vacker liten ö med ett kapell som ofta används för dop och bröllop. 

Bottna har idag inte mycket mer än drygt 50 året runt-boende, en lanthandel (oklart om den fortfarande är öppen) och en hembygdsgård. På sommaren mångdubblas såklart antal boende. I byn finns även fotbollsplanen Månvallen. Och dessutom en idrottsförening som lever och frodas, dock primärt utanför Bottna. Mer om det längre ner i texten.  

Idrottsplats med festplats 
Månvallen ligger i södra delen av byn och har förutom en elvamannaplan även en festplats och ovan nämnda hembygdsgård. Även flera föreningsbyggnader. Själva planen är, vid besöket i september 2020, välklippt och det hade bara krävts ett par timmar arbetstid för att få den fullt spelbar för match. Runt planen finns det ett par bänkar där publiken får samlas och samsas. Själva planen ser aningen mindre ut än standardmåtten och ligger inklämd mellan vägen, skogen och ett fält.  

Vikingafejden 
Den lokala idrottsföreningen heter alltså IK Österviking och grundades i juli 1938. Anledningen till det något speciella klubbnamnet har jag inte fått fram. Fotbollen har varit den dominerade sporten i föreningen men även bågskytte sedan slutet av 60-talet. Redan 1968 anordnades den egna bågskyttetävlingen ”Vikingafejden” och den genomförs varje sommar på just Månvallen. Bilder från tävlingen gör gällande att den är synnerligen välbesökt och populär.  

Annars håller föreningen primärt, sedan 2014, till på Petersburg som ligger bara någon kilometer norr om Söderköping. Förmodligen ett klokt val då närheten till både ”Sörping” och Norrköping har gjort att klubben kunnat växa och frodas. Vid Petersburg finns det dels en fotbollsplan, dels en bågskyttebana. Dessutom spelar klubben hockey inne i Söderköping. Inte illa för en liten skärgårdsby.  

I egen regi 
IK Österviking har förutom bollek för de yngsta även ett herrlag som 2022 spelade i division 6 östra Östergötland. 2022 blev dock inget kul år då herrlaget blev nästjumbo i sexan med blott tio poäng på 16 matcher. Nya tag 2023. Enligt maratontabellen har herrlaget spelat fyra säsonger i division 5 och debuten skedde 1976. Desto fler har det blivit i division 6. Nämligen närmare 50 säsonger från 1964 och framåt. En av klubbens stora rivaler är Stegeborgs IF som är en sammanslagning av de hyfsat närliggande byarna Mörrum och Mogata år 1974. Österviking blev, enligt Stegeborgs IF, tillfrågade att vara med men körde vidare i egen regi. När jag besökte just Stegeborg och deras Häggvallen 2017 så beskrevs dessa derbymatcher mellan Stegeborg och Österviking som något extra. Stegeborgs IF spelar numera i divisionen över.  

Framtid för Månvallen ? 
Trots ”flytten” närmare Söderköping så används alltså fortfarande Månvallen. Förutom bågskyttet så verkar klubbens b-lag i fotboll spela ute i Bottna, dock har de inte varit i spel på ett par år men är i alla fall anmälda till seriespel 2023. Återstår att se om gamla fina Månvallen förutom bågskyttepilar även kan få se folk träffa andra mål.  

/Anders Ekström, Sollentuna 

Fakta

Förening
IK Österviking
Bildad
27/7-1938
Dräktfärg
Blått och rött
Idrottsplats
Månvallen
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Division 6 östra Östergötland (2023).
Ort
Bottna
Kommun
Söderköpings kommun
Landskap
Östergötland
Invånare
56 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com

Tid för besök
September 2020