Mörkevi

Årstad

Det halländska samhället Årstad med ca 300 invånare 13 km öster om Falkenberg kan stoltsera med en av landskapets största och mäktigaste kyrkor. Kyrkan i nygotisk stil från slutet av 1800-talet ligger dessutom på en höjd mitt i byn och sträcker sig likt en jätte och ett skydd över orten. Men Idrottsplatsen Mörkevi verkar dock tyvärr ha fallit lite i skymundan och används inte så flitigt längre. Kan det vara så att det är för att det är namnet Mörkevi ? Sen säsongen 1991 så har IFK Årstad gått ihop med grannsamhället Heberg och bildat HÅFF som står för Heberg Årstad FF. Senaste säsongen för IFK Årstad i egen regi blev en 8:e placering av 10 lag i div. 7 mellersta Halland. Mellan de båda samhällena Årstad och Heberg är det bara 6 km så man förstår att en sammanslagning inte var konstigt. Speciellt i dagens läge när fotbollen inte har en så dominant roll i samhället som förr. Matcherna spelas numera på Hebergs Idrottsplats. 


 
1935 gjorde blåvita IFK Årstad debut, därefter har det blivit 55 års seriespel i rad utan uppehåll. Det började dock även här med en sammanslagning när Årstads BK och byn Hjulebergs BK gick ihop 1932 och bildade IFK Årstad. Bästa säsongen blev 1970 när Årstad vann Halland div. 5 södra och 1971 tog sig upp till div. 4. Det blev dock en sistaplacering med hela 15 inspelade poäng, 2 segrar till hade givit en mittenplacering. Tre lag hamnade på 17 poäng och två lag på 18 poäng, så det var tajt i botten. 
 
Jag besökte Mörkevi i september 2017 i samband med en fotoresa i Halland. Fotbollsplanen innehar fortfarande gamla målställningar som är nedgrävda. Ganska sällsynt numera. Som ni ser på bilderna så verkar aktiviteten vara sparsam på idrottsplatsen. Avbytarbås saknas, högt gräs kring det som varit publikplatser, reklamskyltar är borta förutom en som lämnats kvar och det som en gång varit kiosk har nu blivit förvaring till nästa års majbrasa. Jag saknar berättelser från idrottsplatsen. Har du något att dela med dig av så får du gärna kontakta oss, kontakt@idrottsplats.se

Tack till Svante Bernhard (statistik) och Ingemar Berg för klubbmärket

Fakta

Förening
IFK Årstad
Bildad
1932
Dräktfärg
gul tröja, svarta byxor, svarta strumpor
Idrottsplats
Mörkevi
Invigd
?
Publikrekord
?
Serie
Som IFK Årstad 1990, div 7 mellersta. Som HÅFF: 2019, div 5 mellersta Halland
Ort
Årstad
Kommun
Falkenberg
Landskap
Halland
Invånare
309 (enligt SCB 2018)
Hitta hit

Länk från svensk-fotboll.com med karta

Tid för besök
September 2017