Nordahlsvallen

Hörnefors


Nämn brukssamhället Hörnefors (i södra Västerbotten) för fotbollsnostalgiker, och det är nästan så att en tår rinner nerför deras kind. Orten där svensk fotbolls bästa brödrakvintett genom tiderna fostrades, bröderna Knut, Bertil, Gunnar, Gösta och Göran Nordahl.

Bröderna Nordahl kom samtliga att representera allsvenska klubbar. Knut, Bertil och Gunnar tilldelades Guldbollen, och spelade i det svenska landslag som 1948 vann OS-guld efter seger i finalen mot Jugoslavien. Knut var även med i VM 1950 där Sverige knep bronsmedaljen. Där fick inte Gunnar och Bertil vara med, då de svenska reglerna inte tillät att proffs fick delta. Gunnar och Bertil blev nämligen efter OS-succén Sveriges första och andra fotbollsproffs.

Gunnar Nordahl var den som nådde störst ryktbarhet. ”Il bisonte”, bisonoxen, som han kallades, formligen sprang in med bollarna i mål för AC Milan i italienska serie A. Gunnar, som även kallades ”Il Cannoniere”, gjorde 225 mål på sina nio år i Italien. Det gör honom till den tredje främste målskytten genom alla tider i Italien! Säsongen 49-50 gjorde Gunnar 35 mål på en säsong. Ett rekord som det varje år spekulerades om någon skulle slå. Efter 66 år lyckades till sist Gonzalo Higuain, Napoli, slå rekordet med 36 fullträffar.

Sedan år 2000 står en bronsskulptur föreställande Gunnar Nordahl utanför det gamla kommunkontoret i Hörnefors, där det också finns en ”Nordahls-utställning”. Se bilder i bildgalleriet.

Hörnefors IF då? Föreningen bildades 1908, som Idrottsklubben Drott. Namnet ändrades dock redan 1910 till Hörnefors IF. Orsak till namnbytet är oklart. Föreningens verksamhet idag är främst fotboll, innebandy och simning. Men genom åren har HIF även sysslat med skidor, orientering, cykel, bandy, bordtennis, gymnastik, handboll, friidrott och brottning.

I Erik Nivas bok ”Liven längs linjen” berättas om publikrekordet på den gamla fotbollsplanen nere vid Hörneån. Sommaren 1953 var bröderna Nordahl hemma i Hörnefors, och förstärkta med vänner och bekanta skulle de den 12:e juli ta sig an division 2-laget Lycksele IF. Lycksele vann med 5-3, men publikrekordet i Hörnefors hade mer än sjudubblats. Kön av parkerade fordon sträckte sig fyra kilometer efter vägen. Drygt 5000 personer hade letat sig till den gamla fotbollsplanen nere vid ån!

Säsongen 2016 slutade HIF på en tredjeplats i div 4 Västerbotten Södra, endast tre poäng från en kvalplats till division 3. Genom åren har Hörnefors oftast hört hemma i fyran eller femman, men på den gamla goda tiden var laget uppe i den gamla trean som på den tiden var tredje nivån i seriesystemet. Så det kanske är en och annan i Hörnefors som sjunger Torssons sång: ”Det spelades bättre boll, på Gunnar Nordahls tid”. 2021 blev Hörnefors senaste uppträdande på fotbollsplanerna (skrivet 2024), och sedan dess har Hörnefors stått utan representationslag. Men lagom till den här säsongen är det dags för fotbollslegendaren Nordahls moderklubb att återkomma i seriesystemet, då laget gör bejublad entré i division 6 Västerbotten Södra.

Tack till personalen på Hörnefors gamla kommunkontor som öppnade dörrarna till Nordahlsutställningen.
Text och foto: Göran Bergmark
goran@idrottsplats.se

Fakta

Förening
Hörnefors IF
Bildad
1908
Dräktfärg
Röd/Röd/Röd
Idrottsplats
Nordahlsvallen
Invigd
1955. Namnbyte till Nordahlsvallen 1988. Nyinvigning med konstgräs 2008 i samband med att klubben firade 100-årsjubiléum.
Publikrekord
Drygt 5000 personer, 12 juli 1953 när en Nordahlskombination mötte Lycksele IF (3-5) på "Gammplan"
Serie
2024, division 6 Västerbotten Södra
Ort
Hörnefors
Kommun
Umeå kommun
Landskap
Västerbotten
Invånare
2607 (enligt SCB 2020)
Hitta hit

Centralt i Hörnefors, endast ett stenkast från det gamla kommunkontoret i samhället. Se satellitkarta för närmare beskrivning.

Tid för besök

 

Denna idrottsplats finns i boken!

Köp boken här